Keetje Tippel

Samenvatting

Sociaal drama over een arm stadsmeisje dat in de prostitutie terechtkomt.

Keetje Tippel is een van de grote publiekstrekkers van de jaren zeventig. De film verhaalt de lotgevallen van een eenvoudig straatmeisje, dat zich als prostituee staande weet te houden in de grote stad. Uiteindelijk laat ze zich uithuwelijken aan een adellijke heer die haar als rijke weduwe achterlaat.

Het scenario is gebaseerd op de autobiografische romans van Neel Doff, maar Paul Verhoeven weet van haar socialistisch pamflet niet meer te maken dan een verhaal van een vrouw die door middel van haar lichaam tot maatschappelijke welstand weet te komen. Hijzelf zegt daarover in 2002: 'Voor een evenwichtige invalshoek tussen goed en kwaad op een situatie die overwegend kwaad is, is het beter om wat ouder te zijn. Keetje Tippel zou ik liever nu hebben gemaakt dan toen ik hem maakte'.

Voor de muziek vraagt Verhoeven deze keer Willem Breuker, een epigoon van links cultureel Nederland. Als de score klaar is, blijkt de markante muziek van Breuker niet goed te werken in het geheel van de film en wordt in allerijl door Verhoevens vaste componist Rogier van Otterloo nieuwe muziek gecomponeerd. Die bestaat voornamelijk uit een melancholisch thema, gespeeld door Toots Tielemans en meeslepend begeleid door het Metropole Orkest.

Wat een kritische film had kunnen zijn, eindigt als een sappig maar veel te zoet melodrama. Het publiek smulde ervan, maar de film was mislukt.

Informatie

originele titel
Keetje Tippel
productiejaar
1975
keuringsdatum
27-02-1975
eerste vertoning
06-03-1975
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
nederlandse verhuur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

originele lengte
2890
censorship length
2890
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; T182)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie