sociaal drama

The Family

Oorspronkelijk was The Family een experimenteel theaterstuk – een stuk in vier delen, elk van avondvullende lengte.

De auteur, Louis de Boer, schreef ook het filmscript en nam de regie op zich, gebruikmakend van dezelfde acteurs als in het theater. Toch werd de film meer dan een registratie van het stuk. Het gezin in The Family heeft drie leden: de dominante Doc, diens bovenmatig neurotische broer Kil en Gina, hun domme zus, het lievelingetje van de familie.

Rooie Sien

Verfilming van het gelijknamige stuk uit 1917 van theaterdirecteur Marius Spree over een vrouw die net als haar moeder vóór haar, dreigt af te glijden naar de prostitutie.

Pallieter

Pallieter leeft met zijn vriendin in een occulte sfeer die haar naar zelfmoord drijft. Vanaf dan raakt hij dusdanig onder invloed van de natuur dat hij zijn vorige bestaan afzweert en met een kinderlijke blijheid het leven met beide handen aangrijpt. Hij reageert fel tegen de technologische ontwikkeling en de milieuverloedering die daaruit voortvloeit.

Ciske de Rat

Sociaal drama rond een straatjongen die in een vlaag van woede zijn moeder doodt.

Verfilming van de eerste twee delen van Piet Bakkers beroemde romantrilogie over het Amsterdamse straatschoffie Ciske Vrijmoet, wiens vader op zee zit en wiens hardvochtige moeder niet naar hem omkijkt. De enigen die zich over het jongetje ontfermen zijn Ciskes schoolmeester Bruis en de nieuwe vriendin van zijn vader, tante Jans. Wanneer Ciske in een woedeaanval een mes naar zijn moeder gooit en haar doodt, wordt hij naar een jeugdinrichting gestuurd. Zijn leven lijkt definitief ontwricht.

Verloren maandag

Dit is de eerste film van Luc Monheim, de veelbesproken avant-garde beeldhouwer, theater- en filmdecorateur (onder meer Het dwaallicht). Met deze productie wilde Monheim een eind maken aan de literaire verfilmingen en historisch-romantische drama's in de Vlaamse film, met andere woorden de filmproductie van haar artistieke piëdestal duwen en actuele, maatschappelijke thema's aansnijden.

Plantage Tamarinde

Sociaal drama over een koloniaal die zijn vertrouwde wereld ineen ziet storten.

Planter Sjon Jan van Leent heeft het moeilijk: zijn zoon raakt aan lager wal, zijn dochter trouwt met een afgestudeerde zwarte man, zijn vrouw sterft en de plantage gaat hard achteruit. Als hij te horen krijgt dat zijn zoon geld verduisterd heeft, wordt het hem te veel: een hartaanval velt de planter. Op zijn ziekbed overziet Van Leent zijn leven, om zich uiteindelijk toch met zijn weerspannige kinderen te verzoenen.

Fietsen naar de maan

Sociaal drama over drie disfunctionele broers.

De vader van Evert, Henk en Dick had drie eigenschappen die elkaar in evenwicht hielden: charmante onhandigheid, zakelijkheid en artistieke aanleg. Verloor hij zich in kunstzinnige dromen dan was er altijd de zakenman om hem terug te brengen op aarde. De drie zonen hebben ieder één eigenschap geërfd, met niets ter compensatie. Fietsen naar de maan laat beslissende periodes zien uit het leven van de drie broers die respectievelijk kunstschilder, politieagent en schroothandelaar zijn geworden.

Het mes

Sociaal drama van Fons Rademakers over een puber die ziet hoe zijn moeder zijn overleden vader vervangt door een nieuwe vriend. Derde speelfilm van Fons Rademakers, naar de gelijknamige novelle van Hugo Claus.

VD

Cor van Doorn is de baas van het VD concern, een bedrijf gespecialiseerd in vleesverwerking en voorbehoedsmiddelen.

Om dreigende tekorten het hoofd te kunnen bieden, brengt VD een anti-conceptiemiddel op de markt dat een succes wordt. Ondertussen plant Cor zijn opvolging. Hij wil dat het kind van zijn maîtresse de zaak overneemt, en regelt het zo dat de jonge vrouw trouwt met één van zijn vertrouwelingen. Maar Cor's vrouw Anneke probeert dit te verhinderen door zelf zwanger te raken.

Pagina's