Het mes

Samenvatting

Sociaal drama van Fons Rademakers over een puber die ziet hoe zijn moeder zijn overleden vader vervangt door een nieuwe vriend. Derde speelfilm van Fons Rademakers, naar de gelijknamige novelle van Hugo Claus.

De dertienjarige Thomas steelt op een missietentoonstelling een Oosters mes om indruk te maken op Toni, het meisje waarop hij verliefd is. Hij gebruikt het mes ook om de nieuwe vriend van zijn moeder te bedreigen. Zij heeft na de dood van zijn vader een relatie aangeknoopt met een van diens vroegere vrienden. Hierop besluit Thomas' moeder hem na de schoolvakantie naar een kostschool te sturen. De laatste weken van de vakantie brengen Thomas en Toni gezamenlijk door. De prille verliefdheid wordt onder druk gezet als ze getuige zijn van een verkrachting. Toni is ontzet, maar Thomas is gefascineerd door het gebeuren. Nadat dezelfde avond zijn moeder ruzie heeft met haar nieuwe vriend, vlucht Thomas het huis uit. De volgende dag keert hij terug naar huis. Enkele dagen later reist hij met zijn moeder naar zijn nieuwe kostschool - zich er van bewust dat hij afstand zal nemen van zijn kindheid en nu het leven van een volwassene zal beginnen.

Het mes was na Makkers staakt uw wild geraas de tweede speelfilm van Fons Rademakers die werd geproduceerd door de Nederlandse Filmproductie Maatschappij van Joop Landré. Net als zijn voorganger werd de film door de critici positief ontvangen en door sommigen beschreven als 'de beste Nederlandse speelfilm tot nu toe' en 'een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis'. De film werd zelfs in Groot-Brittannië in de bioscoop uitgebracht.

Alle positieve reacties ten spijt lokten Makkers staakt uw wild geraas en Het mes te weinig bezoekers in de bioscopen. Voor Landré was dit de reden het roer om te gooien en zich met de NFM te gaan richten op de productie van populaire genrefilms. Als die genoeg geld opbrachten zou hij zich weer gaan richten op het vervaardigen van kwalitatief hoogstaande films als Het mes.

Informatie

originele titel
Het mes
buitenlandse releasetitel
Le couteau
The Knife
productiejaar
1961
keuringsdatum
01-02-1961
premièredatum
03-03-1961
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
88
originele lengte
2425
censorship length
2425
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; D317)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie