Adelqui Migliar

geboortedatum
05-08-1891
overleden
06-08-1956

biografie

De Chileense acteur Adelqui Migliar kwam in 1916 via Italië naar Nederland, waar hij door regisseur Theo Frenkel werd gecast voor de hoofdrol in de film Genie tegen geweld.

In de daaropvolgende jaren ontwikkelde Migliar zich tot de Latin lover van de Nederlandse cinema. Hij had hoofdrollen in een groot aantal films, vaak tegenover de Nederlandse filmdiva Annie Bos. Toen Filmfabriek Hollandia zich meer ging richten op de internationale markt, lag ook voor Migliar de weg open naar een internationale carrière.

In 1921 vestigde hij zich in Engeland (waar hij zich Millar noemde). Hij richtte een eigen maatschappij op en speelde in internationale producties. Ook regisseerde hij een paar speelfilms.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisde Migliar naar Argentinië, waar hij tot in de jaren vijftig in de filmindustrie bleef werken.

Hij overleed in 1956 in zijn geboorteland Chili.

foto's

filmografie

  1. 1916
    Acteur
    Mario
  2. 1916
    Acteur
    Pim Bruce
  3. 1917
    Acteur
    broer van de bookmaker
  4. 1918
    Acteur
    Adelqui, een tenor
  5. 1918
    Acteur
    Bruce Ravenhurst
  6. 1918
    Acteur
  7. 1918
    Acteur, Regisseur, Scenarioschrijver
    Jean Laurent / Mario Laurent
  8. 1918
    Acteur, Regisseur, Scenarioschrijver
  9. 1918
    Acteur, Regisseur, Scenarioschrijver
  10. 1918
    Acteur, Scenarioschrijver
    Gerard van Hogelanden
  11. 1918
    Acteur
    Pietro Cignoni
  12. 1919
    Acteur
  13. 1919
    Acteur
    Joseph
  14. 1919
    Acteur
    Herman Koorders
  15. 1919
    Acteur
    professor Arundell
  16. 1919
    Acteur
    Henk Duif
  17. 1919
    Acteur
    Tom Chelmsford / Robert Chelmsford
  18. 1920
    Acteur
    Pranco
  19. 1920
    Acteur
    Eric Ashlyn
  20. 1920
    Acteur
    James Marston
  21. 1920
    Acteur
    Hugo Amadis
  22. 1920
    Acteur
    Richard Pendyne
  23. 1921
    Acteur
    Victor Legrand
  24. 1921
    Acteur, Regisseur, Scenarioschrijver
  25. 1921
    Acteur, Scenarioschrijver
    Mario Mari
  26. 1921
    Acteur
    'de andere'

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie