Het verborgen leven

Samenvatting

Rose leidt een eenzaam bestaan met haar echtgenoot, professor Arundell, die te druk is met het bestuderen van de evolutie van de vrouw om de wegkwijnende vrouw bij hem thuis op te merken. Op een dag ontmoet Rose tijdens een wandeling in de natuur kapitein Robert Carey, die haar jeugdliefde was voordat hij in het leger ging. Ze voelt zich verwarmd door zijn enthousiasme en medeleven. De professor is allang blij dat iemand zich met zijn vrouw bezig wil houden, zodat hij ongestoord zijn studie kan voortzetten. Na het vertrek van de kapitein krijgt Rose een kind en voor het eerst heeft de professor oog voor iets anders dan zijn boeken.

Als Robert na vijf jaar terugkeert van militaire dienst in het buitenland, is Rose een toegewijde moeder en een gelukkige echtgenote geworden. Hij ziet echter de gelijkenis tussen haar dochtertje en zichzelf en hij smeekt Rose om met hem naar het buitenland te vertrekken. Rose wordt verscheurd tussen de liefde voor de vader van haar kind en medelijden voor haar man, die denkt dat het zijn kind is. Ze vraagt Robert haar huidige geluk niet te verstoren. Hij vertrekt, maar schrijft haar een hartstochtelijke smeekbede die in handen valt van Godowski. Deze gewetenloze pianist is verliefd op Rose en dreigt haar geheim te onthullen als ze zijn avances afwijst. Hij nodigt Robert uit voor een feest waar ook Rose en haar man aanwezig zullen zijn. Wanneer Robert hoort dat Rose uit plichtsbesef jegens haar man niet naar hem toe zal komen, schiet hij zichzelf dood. Godowski wordt woedend als hij ziet hoe veel verdriet Rose om Robert heeft en bedreigt haar opnieuw. De professor vangt hun gesprek op en komt zo achter de waarheid.

Diepbedroefd verbant hij Rose naar het platteland. Hij klampt zich vast aan kleine Dora, die hem zelfs nog dierbaarder is geworden dan zijn boeken. Wanneer Dora ziek wordt, komt Rose met het vliegtuig terug naar de stad en zorgt voor haar. Zo begint een nieuw leven waarin man en vrouw uit liefde voor hun kind herenigd worden.

Informatie

originele titel
Het verborgen leven
productiejaar
1919
premièredatum
20-02-1920
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
1850
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 190

R. Bishoff, Hollywood in Holland, Amsterdam (1988), pp. 94-95, p. 133

De Film No. 61, 19 maart 1920, p. 1673

De Film-Wereld No. 21, 1920, p. 4

Kunst en Amusement No. 2, 1920

Kunst en Amusement No. 7, 1920

Kunst en Amusement No. 8, 1920

Kunst en Amusement No. 9, 1920

Kunst en Amusement No. 12, 1920

Algemeen Handelsblad, 19 februari 1920

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie