Het goudvischje

Samenvatting

Herman Koorders is de jeugdige directeur van een florerend bankbedrijf. Per toeval ontmoet hij Greta Rikkers, een eenvoudige hoedenmaakster die samenwoont met haar jongere zus Jeanne en hun gehandicapte vader. Ze moeten rondkomen van een schamel pensioentje van de oude man en het kleine beetje dat de meisjes verdienen. Herman maakt diepe indruk op Greta, die naar een zorgeloos leven verlangt. Hij haalt haar over om van huis weg te gaan, ondanks de smeekbeden van Jeanne en de vloek van haar vader.

Herman en Greta leven in weelde en hun geluk wordt nog vergroot door de geboorte van hun zoon. Wanneer de bank door risicovolle speculaties aan de rand van de afgrond komt te staan, krijgt Herman van hoofdboekhouder Fransen het advies om een vrouw met geld te trouwen. Herman ziet dit als enige uitweg uit de situatie en verlaat Greta om Marie van Borselen het hof te maken. Marie is een bemiddeld weeskind, die hij op een feest van haar tante heeft ontmoet. Niet veel later treden Herman en Marie in het huwelijk en nemen hun intrek in de luxueuze villa van Marie. Greta gaat weer als hoedenmaakster werken en in een eenvoudig huisje wonen. Het geld dat ze van Herman krijgt, spaart ze op voor hun zoontje; zelf wil ze niets aannemen van de man die haar in de steek gelaten heeft.

De bank raakt opnieuw in de problemen en een faillissement kan alleen worden afgewend als er grote sommen geld worden gestort. Herman wordt door nog grotere rampspoed getroffen wanneer hij hoort dat zijn zoon ernstig ziek is. Hij haast zich naar Greta's huis en hoort daar dat hun kind is overleden aan een hersenontsteking. Marie heeft de gespannenheid van haar man opgemerkt en achtervolgt hem naar Greta, waar ze getuige is van zijn leed. Van Greta hoort ze alles over de onwettige verhouding en Hermans beschamende bedrog.

Maries liefde voor Herman is echter zo groot dat ze bereid is nogmaals zijn reputatie te redden. Met haar laatste geld zal ze zijn schulden betalen, maar daarna kan ze niet langer zijn 'goudvisje' zijn. Als hij echt van haar houdt, moet hij dit bewijzen door voor haar te werken. Herman staat versteld van deze overweldigende blijk van liefde en neemt Maries aanbod aan. Samen bouwen ze ver weg een nieuw bestaan op.

Informatie

originele titel
Het goudvischje
productiejaar
1919
premièredatum
12-07-1919
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
1818
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donadson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 182-183

Catalogus van Filmwerken - H.A.P. & BenS Film Comp., Den Haag (1923), p. 58

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie