Een danstragedie

Samenvatting

Voor zover beschreven in recensies vertelt het verhaal hoe Meina, de vrouw van de met zichzelf worstelende violist Mario, gelooft dat ze getalenteerd genoeg is om het te maken als danseres. Zodra ze succes heeft, zal ze haar echtgenoot en jonge dochtertje kunnen onderhouden. Haar ambitie wordt desondanks gedwarsboomd door haar jaloerse man, die Spaans bloed door de aderen heeft stromen. Deze jaloezie wordt aangejaagd door het kritische commentaar van zijn moeder.

Meina verlaat wanhopig haar huis, echtgenoot en kind, en zoekt hulp bij een heer die heeft beloofd haar te zullen helpen bij het bereiken van haar doel. Ze krijgt een baan bij het cabaret, maar al snel wordt Meina met haar exotische dansen een beroemdheid. Het geld dat ze verdient, stuurt ze naar huis. Maar haar bemoeizuchtige schoonmoeder die er alles aan doet een verzoening tegen te houden, stuurt het geld terug.

Na enkele jaren sterft Mario's moeder, de bron van al het kwaad. Mario, die in ellendige armoede leeft, is straatmuzikant geworden. Met zijn jonge dochter dwaalt hij van stad naar stad op zoek naar werk. Op een dag komt hij bij een villa waar een tuinfeest wordt gehouden. Daar ziet hij zijn vrouw haar nieuwste choreografie dansen. Mario hoort over Meina's beschermheer. Hoewel deze heer altijd van haar gehouden heeft, heeft Meina zijn avances afgehouden en is ze immer trouw gebleven aan haar echtgenoot. Desondanks komen Mario en Meina pas weer gelukkig bij elkaar, wanneer het erop lijkt dat hun dochter op het punt staat te sterven.

Informatie

originele titel
Een danstragedie
buitenlandse releasetitel
Dans tragédie
productiejaar
1916
premièredatum
13-10-1916
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
1700
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
4

Bronnen

G. Donadson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 155-157

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie