Rubber

 

Samenvatting

Verfilming van het bekende boek van Madelon Székely - Lulofs over het sociale leven onder de planters in Nederlands-Indië.

Rubber is de tweede grote speelfilm van Gerard Rutten, regisseur van de aangrijpende Zuiderzeefilm Dood water . Voor deze schets van het leven van Hollandse planters in de Oost maakten Rutten en mederegisseur Johan de Meester opnamen van de Sumatraanse jungle. De film is gebaseerd op de geruchtmakende gelijknamige roman uit 1931 van schrijfster Madelon Székely-Lulofs. Haar openhartige vertelling over liefde en overspel in het koloniale milieu had een nationale rel tot gevolg. Rutten maakte er een pakkende vertelling van, een sociale satire over het leven in een Hollandse plantersgemeenschap tijdens Sumatra’s roaring twenties.

De buitenopnamen vonden geheel in Nederlands-Indië plaats, een unicum voor een Nederlandse speelfilm. Eerdere producties als De Jantjes en Op stap speelden ook deels in Nederlands-Indië, maar voor deze films volstond men met een enkele totaalopname van de personages in een exotische omgeving.

Toen Rubber op 3 september 1936 in première ging keek het publiek zijn ogen uit. De crew had meer dan twee maanden in de jungle en op de dessa’s van Sumatra gefilmd voor deze schets van het leven van de Deli-planters. De binnenscènes werden in de vertrouwde Cinetone Studio´s te Duivendrecht gedraaid.

Rubber werd goed ontvangen. Vooral het feit dat de regisseurs een serieuze speelfilm hadden afgeleverd in een tijd dat het volkse entertainment van Jordaanfilms als De Jantjes en Bleeke Bet populair was, kon de lof van de critici wegdragen. Ook het overtuigende acteerwerk van Jules Verstraete als verruwde planter werd geprezen. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van de acteur Frits van Dongen (1901-1975), die een paar jaar later als eerste Nederlander succesvol zou worden in Hollywood.  

https://player.eyefilm.nl/nl/films/rubber

Informatie

originele titel
Rubber
productiejaar
1936
keuringsdatum
28-02-1936
premièredatum
03-09-1936
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
regisseur
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
66
originele lengte
2883
censorship length
2883
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

K. Dittrich, Achter het doek: Duitse immigranten in de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig, Houten (1987), p. 136


Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; D476)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie