Leo de Hartogh

geboortedatum
02-06-1916
overleden
05-10-2007

biografie

Leo de Hartogh begon zijn loopbaan bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel onder leiding van Cor van der Lugt Melsert. In 1935 werd hij door Charles Huguenot van der Linden gevraagd de hoofdrol te spelen in de film Jonge harten, een op locatie gemaakte film die door zijn losse stijl en ongedwongen sfeer nogal afstak tegen het gros van de Nederlandse studioproducties.

Het zou de eerste in een reeks van films zijn waaraan De Hartogh in de jaren dertig meespeelde en samen met Frits van Dongen kan hij worden gezien als de jeune premier van de Nederlandse film uit die periode.

In 1936 speelde hij de hoofdrol in de nooit gereedgekomen Zomerzotheid. Tijdens de opnamen van deze film leerde hij zijn eerste echtgenote Pam Ingenegeren (Pam Henning) kennen. Kort voor de oorlog vertrokken ze samen met Wim Kan en Corry Vonk naar Nederlands-Indië. Na de Japanse inval in Nederlands-Indië werden ze geïnterneerd in een kamp.

Na de oorlog stond De Hartogh nog slechts sporadisch voor de filmcamera. Hij had kleinere rollen in Sterren stralen overal en Kleren maken de man en speelde eind jaren zeventig de hoofdrol in Meneer Klomp van Otto Jongerius. Wel bleef hij zeer actief op het toneel – waar hij afwisselend bij het Rotterdamsch Toneel en de Haagse Comedie speelde.

De Hartogh vertolkte ook een groot aantal rollen in televisieseries en -drama’s. Onder andere in de Amerikaanse serie Secret File USA ­die midden jaren vijftig in de Cinetone Studio’s werd opgenomen en in Nederland in de bioscopen werd vertoond.

De Hartogh zou nog tweemaal trouwen; de eerste keer met de actrice Teddy Schaank. De actrice Linda van Dijck is hun dochter.

foto's

filmografie

 1. 1936
  Acteur
  Peter
 2. 1936
  Acteur
  Loulou
 3. 1936
  Acteur
  jonkheer Padt van Heyendaal
 4. 1937
  Acteur
 5. 1953
  Acteur
 6. 1957
  Acteur
  Fred

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie