Jonge harten

 

Samenvatting

Romantisch drama over een jonge, ongelukkige vrouw en een student blijkt bevrijdende opname van de ‘eerlijke werkelijkheid’.

Een groep Amsterdamse studenten brengt de zomervakantie door op het eiland Texel. Sip voelt zich aangetrokken tot de jonge tekenaar Hans, terwijl Annie verliefd is op de student Peter. De komst van de eigenaardige, ongelukkige Maja, die met haar zoontje gevlucht is voor de familie van haar man, brengt Peter het hoofd op hol. Annie waarschuwt echter Maja’s man, die Maja en haar kind weer in zijn armen sluit en de verhoudingen worden hersteld.

Jonge harten, een verhaal over vakantievierende jongelui en hun liefdesperikelen, is vooral een pleidooi voor een nieuwe filmkunst. De makers Charles Huguenot van der Linden en Hein Josephson waren het volkse en kitscherige filmvermaak zat. Opzettelijk laten zij hun in een decor gedraaide scènes stijf en houterig ogen. Als de handeling zich verplaatst naar een echte locatie – Texel – verandert de stijl volkomen: de camera beweegt zich vrij door het landschap, het spel van de acteurs lijkt wel geïmproviseerd. Op deze wijze pleiten Huguenot van der Linden en Josephson voor een andere manier van filmen.

Huguenot van der Linden heeft hier later over gezegd: ‘Wij wilden iets anders dan De Jantjes, Bleeke Bet en Malle gevallen. Een film met minder gepraat, zonder hevig toneelspel en zonder adembenemende gebeurtenissen ook. Een film naar de eerlijke werkelijkheid’.

https://player.eyefilm.nl/nl/films/jonge-harten

Informatie

originele titel
Jonge harten
productiejaar
1936
keuringsdatum
21-04-1936
premièredatum
08-05-1936
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

runtime
74 min / archiefkopie: 68
taal
Nederlands
originele lengte
2035
censorship length
2035
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
8

Bronnen


K. Dittrich, Achter het doek: Duitse immigranten in de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig, Houten (1987), p. 135

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; D853)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie