Hein Josephson

biografie

Heinz Martin Josephson werd in 1909 in Berlijn geboren en groeide op in Den Haag. In de jaren twintig vertrok hij weer naar Berlijn waar hij als musicus in een bioscooporkest speelde en ervaring op de fimset opdeed bij Richard Oswald.

Net als vele anderen ontvluchtte hij Duitsland na de machtsovername door Hitler. Hij kwam in Amsterdam terecht en ging werken op de persafdeling van het Amsterdamse filiaal van Paramount. Hier ontmoette hij Charles Huguenot van der Linden die eveneens bij Paramount werkzaam was.

Samen schreven en regisseerden zij Jonge harten, een speelfilm over een groep jongelui die hun vakantie doorbrengen op het eiland Texel. Het was een film die sterk afstak tegen het door hen verfoeide studiofilms. In de film speelde Josephsons zus Lizzi Dernburg de hoofdrol.

In 1939 huwde Josephson in Rome de eveneens in Berlijn geboren editor Rita Roland. Het echtpaar woonde achtereenvolgens in Amsterdam en Heemstede.

Na de oorlog maakte Josephson de films Friesland, Op drift en Zes jaren; de laatste over het studentenverzet. Er kwam ook een vervolg aan de samenwerking met Charles Huguenot van der Linden (die overigens al achter de schermen meewerkte aan een aantal scenario’s voor Josephson). Gezamenlijk maakten ze Nederlands in zeven lessen; de debuutfilm van Audrey Hepburn.

Kort daarop emigreerden Josephson en zijn vrouw naar de Verenigde Staten. Ze streken neer in Los Angeles waar ze – op een kort oponthoud in New York na – bijna vijftig jaar zouden wonen.

Roland bleef actief als editor. Na een verplichte periode van acht jaar waarin zij als assistent-editor werkte, ging zij als zelfstandige editor aan de slag. In 1977 won zij een ‘Emmy’ voor de montage van de televisefilm Eleanor and Franklin: The White House Years.

Hein Josephson – die zijn naam had gewijzigd in Henry Martin – werkte jaren lang als regisseur voor de Amerikaanse luchtvaartindustrie, voor Convair en Aerospace.

foto's

filmografie

  1. 1936
    Regisseur, Productieleiding, Scenario-assistent
  2. 1947
    Regisseur, Scenarioschrijver
  3. 1948
    Regisseur, Scenarioschrijver

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie