Het gangstermeisje

Samenvatting

Speelfilmdebuut van Frans Weisz. Schrijver reist naar Italië om de verfilming van zijn script bij te wonen.

Aanvankelijk zou Frans Weisz voor zijn speelfilmdebuut Remco Camperts roman Het leven is vurrukkulluk bewerken. Toen dat project stukliep wist hij producent Jan Vrijman te overtuigen dat Campert een nog veel beter idee in de pen had: Het gangstermeisje. Campert schreef het script - in samenspraak met Weisz en Jan Blokker - en het gelijknamige boek vrijwel gelijktijdig.

Beide vertellingen cirkelen om de schrijver Wessel Franken die vastloopt in zijn huwelijk en zijn pogingen een filmscript te schrijven. Tevergeefs reist Franken naar het Zuid-Franse Menton om inspiratie op te doen. Later belandt hij in Rome, waar de film zal worden opgenomen. Zijn vriend Jascha, die voor een Italiaans productiebedrijf werkt, blijkt het script ingrijpend te hebben veranderd.

In Het gangstermeisje lopen fictie en werkelijkheid voortdurend door elkaar. Weisz doorkruist de belevenissen van de schrijver met de verschillende scriptversies: een daarvan betreft een mysterieus gangstermeisje dat haar minnaar vermoordt. Het resultaat oogde on-Nederlands en leek gefilmd in de stijl van de nouvelle vague.

Twee Italiaanse acteurs, Paolo Graziosi en Gian-Maria Volonté, spelen de mannelijke hoofdrollen; hun stemmen werden gedubd. Kitty Courbois speelt het intrigerende gangstermeisje.

Het gangstermeisje is het (lange) speelfilmdebuut van Frans Weisz, die daarvoor de korte films Helden in de schommelstoel (1964) en Een zondag op het eiland van Grande Jatte (1964) had gemaakt.

Informatie

originele titel
Het gangstermeisje
buitenlandse releasetitel
Gangstergirl
productiejaar
1966
keuringsdatum
11-10-1966
eerste vertoning
13-10-1966
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
regisseur
distributeur
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; I1256)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie