Het gangstermeisje
Samenvatting
Speelfilmdebuut van Frans Weisz. Schrijver reist naar Italië om de verfilming van zijn script bij te wonen.
Aanvankelijk zou Frans Weisz voor zijn speelfilmdebuut Remco Camperts roman Het leven is vurrukkulluk bewerken. Toen dat project stukliep wist hij producent Jan Vrijman te overtuigen dat Campert een nog veel beter idee in de pen had: Het gangstermeisje. Campert schreef het script - in samenspraak met Weisz en Jan Blokker - en het gelijknamige boek vrijwel gelijktijdig.
Beide vertellingen cirkelen om de schrijver Wessel Franken die vastloopt in zijn huwelijk en zijn pogingen een filmscript te schrijven. Tevergeefs reist Franken naar het Zuid-Franse Menton om inspiratie op te doen. Later belandt hij in Rome, waar de film zal worden opgenomen. Zijn vriend Jascha, die voor een Italiaans productiebedrijf werkt, blijkt het script ingrijpend te hebben veranderd.
In Het gangstermeisje lopen fictie en werkelijkheid voortdurend door elkaar. Weisz doorkruist de belevenissen van de schrijver met de verschillende scriptversies: een daarvan betreft een mysterieus gangstermeisje dat haar minnaar vermoordt. Het resultaat oogde on-Nederlands en leek gefilmd in de stijl van de nouvelle vague.
Twee Italiaanse acteurs, Paolo Graziosi en Gian-Maria Volonté, spelen de mannelijke hoofdrollen; hun stemmen werden gedubd. Kitty Courbois speelt het intrigerende gangstermeisje.
Het gangstermeisje is het (lange) speelfilmdebuut van Frans Weisz, die daarvoor de korte films Helden in de schommelstoel (1964) en Een zondag op het eiland van Grande Jatte (1964) had gemaakt.
Informatie
Afbeeldingen
Cast
Acteur
- Max
- gangstermeisje
- Danny
- Wessel Franken
- Leonie
- Jascha
Crew
- Regisseur
- Geluidsmontage
- Geluidsmixage
- Geluid
- Kostuumontwerp
- Art director
- Geluidsassistent
- Make-up
- Camera
- Camera
- Camera assistent
- Productiemanager
- Script
- Productie assistent
- Assistent productiemanager
- Assistent productiemanager
- Decor
- Decor
Technische notities
Bronnen
Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; I1256)