literatuurverfilming

Pim Pandoer in het nauw

Pim Pandoer in het nauw is gebaseerd op twee spannende avonturenboeken van Carel Beke: ‘Pim Pandoer, de schrik van de Imbosch’ en ‘Pim Pandoer in het web van de Rode Spin’. In de film is onder meer te zien hoe Pim in zijn zelfgebouwde onderzeeër het doelwit wordt van de Rode Spin en diens kwaadaardige streken.

Dik Trom en zijn dorpsgenoten

Komische jeugdfilm naar het beroemde boek van C. Joh. Kievit, waarin deugniet Dik Trom een oude vrouw uit het dorp tot tweemaal toe te hulp schiet.

Dik Trom zamelt geld in voor Oude Kee, een oude, arme vrouw uit het dorp. Met het geld kan ze een orgeltje kopen en zo haar eigen geld verdienen. Een deel van het ingezamelde geld wordt door de neef van Oude Kee gestolen. Dik Trom laat het er niet bij zitten en gaat achter de dief aan.

Hip-Hip-Hip voor de Antikrist

Boekverfilming naar de roman Hip-Hip-Hip voor de Antikrist van Heere Heeresma.

Om de wederkeer van Christus te bespoedigen wordt de wereld omgetoverd tot een oord van ontucht, een modern Sodom en Gomorra. Op het landgoed van de psychiatrische inrichting 'Hoop doet leven' gaat een aristocratisch gezin met volwassen kinderen en twee bedienden zich te buiten aan allerlei zondige handelingen en orgastische maaltijden die in de verte doen denken aan Marco Ferreri's La gronde bouffe (1973).

Turks fruit

Kunstenaar Eric word als lifter opgepikt door roodharige Olga. Ze krijgen prompt een auto-ongeluk, maar het wordt het begin van een intense liefdesgeschiedenis.

De blinde fotograaf

Korte speelfilm gebaseerd op een verhaal van W.F. Hermans.

Een journalist moet een blinde fotograaf interviewen, die nog met zijn vader en moeder in een vervallen grachtenhuis woont. Na een betaling vertelt de moeder in flashbacks over haar zoon, die blind geboren werd en zijn heil vond in de fotografie.

De journalist ontmoet nog verschillende bizarre figuren zoals een buurtwinkelier die slechts zaklantarens met 'zwart' licht verkoopt. Uiteindelijk ontmoet hij de fotograaf in de donkere kamer.

Because of the Cats

Twee jaar na het baanbrekende succes van Mira in Vlaanderen en Nederland ging Fons Rademakers voor de vijfde maal in zee met Hugo Claus die de roman Because of the Cats (1963) van de Brit Nicolas Freeling tot filmscenario zou verwerken.

Rooie Sien

Verfilming van het gelijknamige stuk uit 1917 van theaterdirecteur Marius Spree over een vrouw die net als haar moeder vóór haar, dreigt af te glijden naar de prostitutie.

Pallieter

Pallieter leeft met zijn vriendin in een occulte sfeer die haar naar zelfmoord drijft. Vanaf dan raakt hij dusdanig onder invloed van de natuur dat hij zijn vorige bestaan afzweert en met een kinderlijke blijheid het leven met beide handen aangrijpt. Hij reageert fel tegen de technologische ontwikkeling en de milieuverloedering die daaruit voortvloeit.

Mariken van Nieumeghen

De Utrechtse autodidact Jos Stelling werkte ruim twee jaar aan de verfilming van het Middelnederlandse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. Aan de film, die voor een groot deel werd gedraaid in het Betuwse stadje Buren, werkten achthonderd amateur-acteurs en figuranten mee.

De opnamen resulteerden in zes uur film die door Stelling werd gemonteerd tot een ongemakkelijk drama van drie uur. Vervolgens ontfermde producent Rob du Mée zich erover. Jan Bosdriesz werd aan het werk gezet en monteerde een nieuwe versie van twee uur. Mies Bouhuys leverde nieuwe dialogen.

Pagina's