Because of the Cats

Samenvatting

Twee jaar na het baanbrekende succes van Mira in Vlaanderen en Nederland ging Fons Rademakers voor de vijfde maal in zee met Hugo Claus die de roman Because of the Cats (1963) van de Brit Nicolas Freeling tot filmscenario zou verwerken.

In een rijke buurt van Amsterdam hangen de 'Ravens' en de 'Cats' rond, twee benden van respectievelijk rijkeluiszonen en -dochters. Uit verveling en vooral onder invloed van de verwarrende filosofische beschouwingen van een Charles Mansonachtige figuur plegen ze de meest gruwelijke missdaden. Politie-inspecteur Van der Valk (een rol die oorspronkelijk voorzien was voor Orson Welles) zit hen op de hielen.

De pers hekelde de oppervlakkig getekende sociale context en verweet Rademakers een vulgaire en clichématige consumptiefilm te hebben gedraaid, met half-gewaagde seksscènes en heel wat gratuit geweld. Niet voor de poesen werd door velen bestempeld als een reactionaire film, gemaakt door iemand die totaal buiten de wereld staat die hij in zijn film oproept. Maar ondanks de kritische ontvangst werd deze productie de best verkochte Belgische film tot dan toe, vooral in het buitenland door de Engelse versie. In Nederland haalde hij zelfs even volle zalen als Turks fruit dat net in omloop was gebracht.

Nog vóór Niet voor de poesen in productie ging, kwam de film al in opspraak. Minister van Cultuur Frans Van Mechelen besloot namelijk, tegen het advies van de Filmcommissie in en tot ongenoegen van de Vlaamse pers, toch zes miljoen Belgische frank subsidie toe te kennen aan de achttien miljoen Belgische frank kostende productie, meteen de duurste Nederlandstalige film.

Informatie

originele titel
Because of the Cats
buitenlandse releasetitel
Cats
The Rape
C.A.T.S.
Les chattes se mouillent
alternatieve titel
Niet voor de poesen
Niet voor de poezen
productiejaar
1973
keuringsdatum
08-03-1973
eerste vertoning
15-03-1973
land
België, Nederland
categorie
Fictie
trefwoorden
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
92
originele lengte
2679
censorship length
2679
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; R527)
Johan J. Vincent, Naslagwerk over de Vlaamse film: ('Het Leentje'), Brussel (1986), p. 320
Marianne Thys (ed.), Belgian Cinema - Le Cinéma Belge - De Belgische film, Gent-Amsterdam (1999), p. 521

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie