Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming

Samenvatting

Episodenfilm naar vier korte verhalen van Heere Heeresma.

Vier korte verhalen van Heere Heeresma werden verfilmd door jonge regisseurs, met Matthijs van Heijningen als producent. In januari werd er gedraaid (telkens met Theo van de Sande achter de camera), in maart stond het pakket in de bioscoop. Heeresma zelf had er bij voorbaat al afstand van genomen.

Ernie Damen vertelt in Zeeman tussen wal en schip over pikbroek Jon Bluming die zijn wekelijks rendezvous met Carry Tefsen verknalt omdat hij wilde bewijzen dat hij met zijn voorhoofd een reling van de bar doormidden kon beuken. De tuttige typiste Pleuni Touw wordt in Meneer Frits en juffrouw Leni (van Bas van der Lecq) het hof gemaakt door stijve chef Hugo Metsers. In Guido Pieters' De smalle oude man viert een mokkende Lex Goudsmit een eenzame kerst, met een appeltje. En tenslotte was er het juweel uit de serie: Een winkelier keert niet weerom. Daarin wordt John Kraaykamp sr als kleumende visser in een roeiboot omarmd door de dood in de persoon van postbode Rijk de Gooyer.

Alle episodes meten de ironisch, melancholisch verpakte Hollandse smalheid breed uit, maar alleen Nouchka van Brakel weet in Een winkelier keert niet weerom twijfels van Heeresma op superieure wijze te logenstraffen. Even leek het erop alsof de maffe kantooridylle à la Meneer Frits nog school ging maken, met Meneer Klomp en later nog Prettig weekend, meneer Meyer.

Informatie

originele titel
Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming
productiejaar
1975
keuringsdatum
18-03-1975
eerste vertoning
15-04-1975
land
Nederland
categorie
Fictie
regisseur
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; T228)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie