Frans Weisz
biografie
Frans Weisz is een Nederlandse filmregisseur. Hij studeerde aanvankelijk aan de toneelschool, maar stapte in 1958 over op de zojuist opgerichte Nederlandse Film Academie waar hij als eerste student werd aangenomen. Na zijn studie in Amsterdam ging hij naar Rome, waar hij een aantal jaar studeerde aan het Centro Sperimentale di Cinematografia. In Italië maakte hij ook zijn eerste filmpjes: Ping Pong et Poi… en het uit 1964 daterende Gli eroi di ieri, oggi, domani.
Terug in Nederland maakte hij onder productie van Jan Vrijman het korte Een zondag op het eiland van de Grande Jatte (1965) en zijn eerste speelfilm, Het gangstermeisje. Begin jaren zeventig maakte Weisz samen met producent Rob du Mée een aantal populaire speelfilms als De inbreker en Rooie Sien, maar bij hun vierde productie - Heb meelij, Jet! ging het mis. De film mislukte, er kwam te weinig publiek op af en het betekende einde van Du Mée's loopbaan als producent. Ook Weisz' speelfilmcarrière kende een korte dip.
Hij maakte een aantal theaterregistraties voor Hauser Orkater en revancheerde zich in 1981 met Charlotte, een Duits-Nederlandse coproductie over de Joodse kunstenares Charlotte Salomon. Het was het begin van een reeks succesvolle speelfilms en televisieseries met Gouden Kalveren voor de film Leedvermaak en de serie 'Bij nader inzien'.
Frans Weisz is de zoon van de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde acteur Géza Weisz. Zeker vanaf de film Charlotte speelt de thematiek van de jodenvervolging een belangrijke rol in zijn werk, onder andere in de films Leedvermaak en Qui vive. Beide films zijn gebaseerd op teksten van schrijfster Judith Herzberg, met wie Weisz ook de scenario's schreef.
filmografie
- 1957—Acteur
- 1959—Persoon (in beeld)
- 1960—Assistent van de regisseur
- 1966—Regisseur, Scenarioschrijver
- 1972—Regisseur
- 1973—Regisseur
- 1975—Regisseur
- 1975—Regisseur, Scenarioschrijver