De inbreker

 

Samenvatting

Regisseur Frans Weisz kon zich vooraf niet voorstellen dat hij ooit met iemand als Rijk de Gooyer een film zou maken. De twee mannen waren elkanders absolute tegenpool. Weisz de timide intellectueel, De Gooyer de branie-achtige avonturier die wel een stevige borrel lustte. Toch verliep de samenwerking gesmeerd en het tweetal zou later nog meer films samen maken, waaronder Naakt over de schutting en Hoogste tijd.

Als Glimmie speelt De Gooyer een stijlvolle meesterinbreker met het hart op de juiste plaats. Samen met zijn maat de Bonk, een goeiige krachtpatser, komt hij in de problemen wanneer ze een ongewone klus aannemen van een louche type. Maar de plot doet er in feite niet toe. Het was de couleur locale van de Amsterdamse wallen en de combinatie van seks en misdaad die toen de pijlers vormden van een succesvolle Nederlandse film.

Willeke van Ammelrooy heeft een kleine, haar op het lijf geschreven rolletje als stripteasedanseres. Veel lof was er voor debutante Jennifer Willems. Maar De inbreker betekende vooral de definitieve doorbraak van Rijk de Gooyer als filmacteur. Frans Weisz was vol lof: 'Het was eigenlijk de eerste keer dat een Nederlandse acteur de film maakte'.

Informatie

originele titel
De inbreker
productiejaar
1972
eerste vertoning
07-09-1972
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
105
originele lengte
2850
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commmissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; P873)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie