Blue Movie

Samenvatting

Geruchtmakende film over een ex-gedetineerde die in een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer de jaren van seksuele onthouding tracht goed te maken.

Over gebrek aan aandacht van de pers hebben Pim de la Parra en Wim Verstappen nooit te klagen gehad. Pas met Blue Movie schoten ze ook in de roos bij het publiek. Het Scorpio-duo dat gestopt was zich te spiegelen aan de Franse nouvelle vague, ging volledig op de commerciële tour en geneerde zich daar geenszins voor. Hugo Metsers werd opgevoerd als een ontslagen bajesklant die terechtkomt in de Bijlmer en er serieus werk van maakt de schade in te halen van de gemiste seksuele revolutie. Zijn kunstjes als dekhengst vinden alom waardering bij de buurvrouwen op de galerij. Maar dan, als hij echt verliefd is geworden, ontvliedt hem de macht over zijn gereedschap.

Dat is een morele les die alleen overkomt wanneer je hem aanschouwelijk maakt met close ups, zo zou Verstappen betogen toen hij zich bij de Filmkeuring moest verantwoorden. Met een briljante verdediging, onderbouwd met teksten van zijn lievelingsschrijver Vestdijk, wist de regisseur de keurmeesters plat te praten. Het gevolg was een filmhit waarvoor Belgen met bussen tegelijk naar Sluis en Maastricht kwamen. Verstappen en producent De la Parra werden er miljonair van, maar verloren hun kapitaal snel aan films met verhevener doelstellingen.

Informatie

originele titel
Blue Movie
buitenlandse releasetitel
Les affamées
alternatieve titel
Das Pornohaus von Amsterdam
productiejaar
1971
keuringsdatum
01-05-1971
eerste vertoning
23-04-1971
land
Duitsland, Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
genre
aanvrager keuring
distributeur
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
88
originele lengte
2400
censorship length
2400
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; CCFK N499)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie