Haarlem

De vliegende Hollander

Biografische speelfilm over de pioniersjaren van vliegtuigbouwer Anthony Fokker.

Na een ruzie met een leraar weigert de koppige Anthony Fokker de middelbare in school in Haarlem nog langer te bezoeken. Hij vertrekt naar een technische school in Mainz, waar hij zijn leraar weet over te halen vliegtuigbouw in het lesprogramma op te nemen. De jonge Fokker bouwt al snel het eerste prototype van 'de Spin'.

Als twee druppels water

Oorlogsfilm naar De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans, waarin een jongeman zijn vermeende dubbelganger ontmoet.

Net als schrijver W. F. Hermans is Fons Rademakers altijd gefascineerd geweest door het menselijk gedrag in de Tweede Wereldoorlog. In Als twee druppels water, de verfilming van W.F. Hermans' roman De donkere kamer van Damocles, verkent hij de grenzen tussen goed en fout in oorlogstijd.

Blue Movie

Geruchtmakende film over een ex-gedetineerde die in een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer de jaren van seksuele onthouding tracht goed te maken.

Rufus

De handige beroepsgokker Rufus vormt een bedreiging voor het syndicaat dat de illegale gokwereld beheerst. Het gokken wordt hem steeds lastiger gemaakt.

Een vreemde vogel

Eerste en enige lange speelfilm van tekstdichter Lennaert Nijgh is een psychologisch drama over een jongeman die het oorlogsverleden van zijn vader tracht te begrijpen.

Een leerling schrijft een stuk voor de jaarlijkse toneelavond van zijn school en verwerkt hierin het oorlogsverleden van zijn vader. Als de acteurs het script onder ogen krijgen, worden ze geconfronteerd met het verhaal van een man die er in de oorlog dubieuze praktijken op nahield. Mag dit stuk wel worden opgevoerd?

Pagina's