Als twee druppels water

Samenvatting

Oorlogsfilm naar De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans, waarin een jongeman zijn vermeende dubbelganger ontmoet.

Net als schrijver W. F. Hermans is Fons Rademakers altijd gefascineerd geweest door het menselijk gedrag in de Tweede Wereldoorlog. In Als twee druppels water, de verfilming van W.F. Hermans' roman De donkere kamer van Damocles, verkent hij de grenzen tussen goed en fout in oorlogstijd.

De wat schuchtere sigarenwinkelier Ducker sluit zich, onder invloed van de gedropte Britse parachutist Dorbeck, aan bij het verzet en ontpopt zich tot een onverschrokken strijder. Zijn hele wezen, ook zijn relatie tot vrouwen, heeft een ommekeer ondergaan. De gelijkenis tussen Ducker en de mysterieuze Dorbeck is treffend, en langzamerhand vervaagt het onderscheid tussen de twee. Wie is Dorbecker eigenlijk? Intussen twijfelt de illegaliteit aan het nut van Duckers daden, en houdt Duckers vrouw 't met een NSB'er: ze verrraadt haar man aan de Duitsers. Ducker slaat op de vlucht naar het bevrijde zuiden. Daar wordt hij gearresteerd op verdenking van het werken voor de Duitsers omdat al zijn verzetsdaden rampzalige gevolgen voor het verzet hebben gehad. Een wanhopige Ducker wordt bij een vertwijfelde vluchtpoging neergeschoten.

Fons Rademakers geldt als een van de bekwaamste literatuurverfilmers in Nederland. Als twee druppels water was onderdeel van de competitie voor de Gouden Palm van het Cannes-filmfestival. Rademakers' verfilming van Harry Mulisch' roman 'De aanslag' won in 1986 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en ook Max Havelaar (met Peter Faber), een geslaagde verfilming van Eduard Douwes Dekkers aanklacht tegen koloniale uitbuiting, werd bekroond (Bodil-prijs voor Beste Europese film en regie).

Informatie

originele titel
Als twee druppels water
buitenlandse releasetitel
Comme deux gouttes d'eau
The Spitting Image
Inconnu aux services secrets
productiejaar
1963
keuringsdatum
01-02-1963
premièredatum
21-02-1963
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Figuratie

Stem

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
116
originele lengte
3229
censorship length
3229
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; F191)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie