Bloemenvelden Haarlem

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Korte ingekleurde film met een familie in de bloemenvelden.

In de kluizen van EYE bevindt zich een korte film die bij binnenkomst in de jaren vijftig de titel Bloemenvelden Haarlem heeft gekregen. De film toont het bezoek van twee vrouwen en een kind aan de bloembollenvelden. Een van de vrouwen koopt een boeketje bloemen bij een landarbeider die er aan het werk is. Tegen het einde van de film voegt zich een man bij het gezelschap. Ook hij koopt een bos bloemen. Zowel de man als de vrouw geven hun boeketje aan het kind.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om het tweede deel van de film De legende over het ontstaan der bloembollencultuur te Haarlem van Alberts Frères, de productiemaatschappij van de gebroeders Albert en Willy Mullens. Deze tweedelige film - het eerste deel gaf een beeld van de zeventiende-eeuwse bloembollencultuur - werd vervaardigd in 1909 en kan worden beschouwd als een poging tot het maken van een 'kunstfilm'.

Datzelfde jaar, in aansluiting op de toenmalige internationale ontwikkelingen, probeerde ook Filmfabriek F.A. Nöggerath het medium film van volksvermaak tot kunstvorm te verheffen. Nöggerath produceerde De greep, een filmbewerking van een theaterstuk. In beide gevallen bleef het voorlopig bij een eenmalige poging: de hoge kosten en het probleem de films af te zetten - de filmdistributie in Nederland stond nog in de kinderschoenen - vormden een te grote belemmering.

Informatie

gegeven titel
Bloemenvelden Haarlem
productiejaar
1909
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
trefwoorden
nederlandse verhuur (oorspronkelijk)

Afbeeldingen

Crew

Geen crewinformatie beschikbaar.

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Inkleuring
formaat
35mm
akten
1

Bronnen

De Film-Wereld No. 33, 21 september 1918, p. 2

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie