Een vreemde vogel

Samenvatting

Eerste en enige lange speelfilm van tekstdichter Lennaert Nijgh is een psychologisch drama over een jongeman die het oorlogsverleden van zijn vader tracht te begrijpen.

Een leerling schrijft een stuk voor de jaarlijkse toneelavond van zijn school en verwerkt hierin het oorlogsverleden van zijn vader. Als de acteurs het script onder ogen krijgen, worden ze geconfronteerd met het verhaal van een man die er in de oorlog dubieuze praktijken op nahield. Mag dit stuk wel worden opgevoerd?

Een vreemde vogel is de eerste en enige lange speelfilm van tekstdichter Lennaert Nijgh, die roem verwierf als de schrijver van Boudewijn de Groots songteksten (waaronder de hit 'Welterusten, meneer de President'). Nijgh en De Groot hadden op de Filmacademie eerder samengewerkt en enkele korte films vervaardigd.

De film werd in 1967 vertoond tijdens de Filmweek van Arnhem, maar is nooit officieel in de bioscoop uitgebracht. Skoop-redacteur Wim Verstappen wijdde er destijds wel enige opbeurende woorden aan. De makers hadden 'een werkelijk belangwekkend Nederlands onderwerp gekozen' alleen was de uitvoering helaas 'abominabel'.

Informatie

originele titel
Een vreemde vogel
productiejaar
1967
eerste vertoning
17-06-1967
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
90
originele lengte
956
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
16mm

Bronnen

Skoop, jg. IV no. 5/6, februari 1967, pp. 64-65

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie