scholen

Kees, de zoon van de stroper

Jeugdfilm over de zoon van een stroper die ten onrechte wordt beschuldigd van diefstal.

Kees, de zoon van een aan lager wal geraakte stroper, mag niet lid worden van de jongensclub. Hij is bevriend met een kunstschilder, die in het duin woont bij een arme vissersvrouw. Wanneer de schilder op reis gaat, geeft hij Kees 30 gulden, omdat hij zich zorgen maakt over de jongen. Intussen wort Kees' vader door de politie gezocht - hij heeft zich verstopt zich op een schuilplek die alleen de schilder, Kees en zijn vriend Jaap kennen.

Ciske de Rat

Sociaal drama rond een straatjongen die in een vlaag van woede zijn moeder doodt.

Verfilming van de eerste twee delen van Piet Bakkers beroemde romantrilogie over het Amsterdamse straatschoffie Ciske Vrijmoet, wiens vader op zee zit en wiens hardvochtige moeder niet naar hem omkijkt. De enigen die zich over het jongetje ontfermen zijn Ciskes schoolmeester Bruis en de nieuwe vriendin van zijn vader, tante Jans. Wanneer Ciske in een woedeaanval een mes naar zijn moeder gooit en haar doodt, wordt hij naar een jeugdinrichting gestuurd. Zijn leven lijkt definitief ontwricht.

Een vreemde vogel

Eerste en enige lange speelfilm van tekstdichter Lennaert Nijgh is een psychologisch drama over een jongeman die het oorlogsverleden van zijn vader tracht te begrijpen.

Een leerling schrijft een stuk voor de jaarlijkse toneelavond van zijn school en verwerkt hierin het oorlogsverleden van zijn vader. Als de acteurs het script onder ogen krijgen, worden ze geconfronteerd met het verhaal van een man die er in de oorlog dubieuze praktijken op nahield. Mag dit stuk wel worden opgevoerd?