Monsieur Hawarden

Samenvatting

Autodidact Harry Kümel begon zijn filmcarrière als scenarist voor Rik Kuypers en Herman Wuyts, maar ging al snel zelf achter de camera staan. Hij draaide enkele opvallende kortfilms, experimentele films (Anna la bonne naar Jean Cocteau), ficties (Tous les parfums de l'Arabie) en documentaires (Uit glas en staal).

Het opmerkelijke langspeelfilmdebuut van de 28-jarige Kümel is een adaptatie van de Vlaamse novelle van Filip de Pillecyn en de roman van Henri Pierre Faffin. Beiden inspireerden zich op een fait divers dat zich rond 1870 in Malmédy afspeelde. Jan Blokker maakte een romantische bewerking van dit mysterie over een jonge Parijse aristocrate die na een passionele moord op de vlucht slaat om als man in ballingschap te gaan leven in een afgelegen dorp. Deze magistrale sfeerfilm, met minutieuze details en delicate symboliek, spitst zich toe op de relatie tussen de raadselachtige, intrigerende Hawarden en haar meid Victorine.

De elegante en suggestieve psychologische karakterstudie, vol ambigue seksuele implicaties, verwijst meer dan eens naar Resnais, Dreyer, Bergman of Bresson. Dit freudiaanse drama munt ook uit door de prachtige landschapsfotografie en het gebruik van clair-obscur. Kümel had nochtans graag in kleuren gedraaid, maar het budget (7 miljoen Belgische frank, waarvan 2.480.000 Belgische frank subsidie) maakte dat uiteindelijk niet mogelijk. Deze Belgisch-Nederlandse coproductie, opgedragen aan Josef von Sternberg, werd opgenomen in de buurt van Tongeren, Spa en Malmédy. Wegens distributieperikelen bleef film wel een jaar in de kast liggen.

Informatie

originele titel
Monsieur Hawarden
productiejaar
1969
keuringsdatum
01-10-1968
eerste vertoning
20-03-1969
land
België, Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
109
originele lengte
2947
censorship length
2947
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
10

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; K1364)
Johan J. Vincent, Naslagwerk over de Vlaamse film: ('Het Leentje'), Brussel (1986), pp. 257
Marianne Thys (ed.), Belgian Cinema - Le Cinéma Belge - De Belgische film, Gent-Amsterdam (1999), p. 450

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie