liefde

Jenny

Eerste Nederlandse speelfilm in kleur is een adaptatie van de Duitse film Acht Mädels im Boot. Jenny is het geheel in Amsterdam opgenomen speelfilmdebuut van televisieregisseur Willy van Hemert.

Angela : 'Love Comes Quietly...'

Nederland, jaren twintig: de zoon van een rijke zuivelfabrikant wil niet in zijn vaders voetsporen treden. Hij stopt met zijn studie en hangt wat thuis rond.

Als zijn moeder opgezocht wordt door een oude geliefde uit Amerika, gaat de jongen er vandoor met de mooie stiefdochter van de Amerikaan. Ze zwerven door het Friese landschap in de hoop een zorgeloos bestaan te hebben, maar ontmoeten overal achterdocht, misprijzen en haat.

Mira of de teleurgang van de Waterhoek

Om de honderdste verjaardag te vieren van Stijn Streuvels, kregen de Nederlandse regisseur Fons Rademakers en auteur Hugo Claus de opdracht een werk van Streuvels te verfilmen. Rademakers en Claus hadden al eerder samengewerkt voor Dorp aan de rivier (1958) en Het mes (1961). Hun keuze viel op De teleurgang van de Waterhoek, een roman uit 1927 die klerikaal België tegen de borst had gestoten wegens zijn seksuele ondertoon, en die nooit zijn verdiende waardering kreeg. Een eerste ontwerp voor de film kreeg Streuvels nog te zien, maar in augustus 1969 overleed hij op 98-jarige leeftijd.

Elckerlyc

Gebaseerd op het gelijknamige vijftiende-eeuwse toneelspel. De opening van de film wordt verricht door de Kunstenaar, die zich als God direct tot de toeschouwer richt en zegt dat Elckerlyc de reis moet gaan maken 'waarvan niemand terugkeert'.

Farizeeërs

Henry Wilmore roept zijn zoon terug uit Nederland om te trouwen met Helen Plugenet. Zij is een rijke erfgename en op die wijze wil hij zijn landgoed redden. De verloving wordt bekend gemaakt.

Schande

John Ayre is een beurshandelaar in financiële problemen. Hij is verloofd met Jane Williams, directrice van een modehuis. Ondanks zijn belofte om met haar te trouwen, verbreekt hij echter de relatie.

In den nacht

Marston is een geslaagd advocaat die zijn vrouw volledig verwaarloost. Hij laat haar veel tijd doorbrengen in het gezelschap van de jonge George Stanton, die smoorverliefd op haar is.

Pagina's