Voorbeschikten

Samenvatting

Jonkheer Axel van Hoogveld is student geneeskunde en hoopt als dokter zijn leven ten dienste van de mensheid te stellen. Hij beseft echter dat aangezien zijn vader tbc had, hem datzelfde lot beschoren kan zijn. Op een dag ontmoet Axel tijdens een wandeling in een Haags park Odette van der Zee, de buitenechtelijke dochter van een epileptische vrouw. Er springt direct een vonk over.


Axel voelt zich de laatste tijd echter niet zo best. Hij hoest veel en spuugt bloed. Wanneer hij zijn speeksel onder een microscoop bekijkt, ontdekt hij dat hij de ziekte heeft die zijn vader fataal werd. Axel meent dat het beter is om Odette niet meer te zien, want hij wil haar jonge leven niet in de waagschaal stellen. Hij schrijft haar een brief om zijn besluit uit te leggen.


Intussen is Odette achter de waarheid over haar afkomst gekomen en heeft ze gezien dat haar moeder 's avonds laat 'heren' ontvangt. Odette besluit dat zij een goed leven wil leiden. Op een ochtend komt ze bij het uitgaan van de kerk Lou tegen, een vriend van Axel. Omdat ze graag wil weten hoe het met Axel is, gaat ze met hem mee naar een café. Daar drinkt ze te veel champagne en verbreekt ze de belofte die ze zichzelf had gedaan: ze gaat met Lou mee naar huis. Wanneer Axel hoort dat Lou Odette heeft verleid, zakt hij plotsklaps in elkaar en sterft.


Na enige tijd verneemt Odette het nieuws van Axels dood. Ze haast zich naar het kerkhof, maar de hekken zijn gesloten. Aangezien ze geen enkel respect meer voor haar moeder heeft en ontgoocheld is over haar eerste ware liefde, stort Odette zich in het leven van een demi-mondaine, waarbij ze zich laat versieren door een man die ze veracht... een leven waartoe ze - helaas - was voorbeschikt.

Informatie

originele titel
Voorbeschikten
alternatieve titel
Prédestiné
productiejaar
1920
premièredatum
20-08-1920
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
81
originele lengte
1800
geluid
Stil
kleur
Tinting
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 196-197

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie