Elckerlyc

Samenvatting

Gebaseerd op het gelijknamige vijftiende-eeuwse toneelspel. De opening van de film wordt verricht door de Kunstenaar, die zich als God direct tot de toeschouwer richt en zegt dat Elckerlyc de reis moet gaan maken 'waarvan niemand terugkeert'.

Elckerlyc leeft zonder God of gebod; hij reist rond, zich constant in- en uit- de nesten werkend ten koste van anderen. Hij gebruikt verschillende uitdossingen: als monnik verkleed wordt hij echter verliefd op een meisje op een markt. Hij volgt haar naar huis. De vader van het meisje denkt een voorname gast binnen te halen, maar Elckerlyc probeert haar 's nachts verleiden. Het meisje lijkt echter niet erg aangedaan en gaat slapen. De volgende dag kondigt hij bij het ontbijt aan dat hij het meisje meeneemt.

Het geluk is van korte duur: als ze even aan zijn aandacht ontsnapt komt ze de Zot tegen die haar wurgt. Elckerlyc vindt haar en keert terug om te trouwen met de plaatselijke edelvrouwe. Het is een wezenloze ceremonie. Op het feest terroriseert hij de gasten; badend in het zweet schreeuwt hij zichzelf uiteindelijk wakker in de overtuiging dat ze hem komen halen. Dan dient de Kunstenaar zich aan. Elckerlyc stelt zich voor en zegt dat de schilder een beproeving moet doorstaan. Hij biedt de schilder alles aan wat hij wil, maar hij moet een meesterwerk schilderen.

Elckerlyc's vrouw ondertussen kwijnt weg en sterft. Hij betoont zich wonderlijk aangedaan door haar overlijden en stamelt dat hij wel van haar hield. Hij is inmiddels grijs. Zijn hallucinaties over onbestemde geharnaste figuren die hem komen meenemen worden heviger. Het huis is inmiddels verlaten, op de Zot en de schilder na. Hij stelt de Zot voor om van rol te ruilen. Tijdens het gezamenlijk slopen van Elckerlycs foltermachine wordt de Zot echter per ongeluk onthoofd. De schilder blijkt in staat Elckerlycs angst-hallucinaties te bezweren, maar Elckerlyc valt van de schilderssteiger af en wordt alsnog gevangen en weggevoerd roepende 'ik hou van je'. De film is nu terug bij het begin. De Kunstenaar is klaar met zijn meesterwerk: een muurschildering van Elckerlyc met een ezel op zijn schouders.

Informatie

originele titel
Elckerlyc
alternatieve titel
Elckerlijc
productiejaar
1975
keuringsdatum
12-11-1975
land
Nederland
categorie
Fictie
trefwoorden
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
90
originele lengte
2608
censorship length
2608
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; T775)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie