Mira of de teleurgang van de Waterhoek

Samenvatting

Om de honderdste verjaardag te vieren van Stijn Streuvels, kregen de Nederlandse regisseur Fons Rademakers en auteur Hugo Claus de opdracht een werk van Streuvels te verfilmen. Rademakers en Claus hadden al eerder samengewerkt voor Dorp aan de rivier (1958) en Het mes (1961). Hun keuze viel op De teleurgang van de Waterhoek, een roman uit 1927 die klerikaal België tegen de borst had gestoten wegens zijn seksuele ondertoon, en die nooit zijn verdiende waardering kreeg. Een eerste ontwerp voor de film kreeg Streuvels nog te zien, maar in augustus 1969 overleed hij op 98-jarige leeftijd.

De Waterhoek is een gehucht aan de Schelde dat zijn rust dreigt te verliezen wanneer van hogerhand wordt besloten een brug over de rivier te bouwen. De meeste dorpelingen verzetten zich, terwijl sommigen brood zien in deze modernisering. Tussen beide kampen schippert de sensuele Mira, die aanhoudt met alles wat een broek draagt, onder wie haar eigen oom, zoon van de leider van het verzet tegen de bruggenbouw. Uiteindelijk trouwt ze met de ingenieur-bouwer van de brug.

Twee thema's zitten in boek en film in elkaar verweven: enerzijds de vooruitgang en de modernisering die een wig drijven in een bekrompen dorpsgemeenschap, anderzijds het seksuele thema dat permissiviteit (Mira) en katholiek conservatisme (ingenieur Maurice) tegenover elkaar plaatst en tenslotte vermengt. En het is wellicht om dit laatste thema dat de film stormliep: de promotiecampagne zoomde in op de meer pikante scènes van Mira, aangezet door de tijdsgeest (begin jaren zeventig) die smeekte om onderwerpen die vrije liefde en non-conformisme predikten.

Informatie

originele titel
Mira of de teleurgang van de Waterhoek
alternatieve titel
Mira
De teleurgang van de Waterhoek
productiejaar
1971
keuringsdatum
01-02-1971
eerste vertoning
04-03-1971
land
België, Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Crew

Technische notities

runtime
95
originele lengte
2608
censorship length
2608
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; N179)
Johan J. Vincent, Naslagwerk over de Vlaamse film: ('Het Leentje'), Brussel 1986
Marianne Thys (ed.), Belgian Cinema - Le Cinéma Belge - De Belgische film, Gent-Amsterdam (1999), p. 484

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie