conflicten

Mira of de teleurgang van de Waterhoek

Om de honderdste verjaardag te vieren van Stijn Streuvels, kregen de Nederlandse regisseur Fons Rademakers en auteur Hugo Claus de opdracht een werk van Streuvels te verfilmen. Rademakers en Claus hadden al eerder samengewerkt voor Dorp aan de rivier (1958) en Het mes (1961). Hun keuze viel op De teleurgang van de Waterhoek, een roman uit 1927 die klerikaal Belgiƫ tegen de borst had gestoten wegens zijn seksuele ondertoon, en die nooit zijn verdiende waardering kreeg. Een eerste ontwerp voor de film kreeg Streuvels nog te zien, maar in augustus 1969 overleed hij op 98-jarige leeftijd.

De verloedering van de Swieps

Zakenman neemt lifter mee naar huis, met de complete ontwrichting van het gezin tot gevolg. Naar de gelijknamige roman van Heere Heeresma, hoofdrol voor Rames Shaffy.

Jan-Hein Swiep, een keurige zakenman, pikt de wat verlopen lifter Manuel op en neemt hem mee naar huis. Binnen korte tijd slaagt de destructieve Manuel (Ramses Shaffy) erin het gezinnetje van de Swieps te ontregelen en te laten verloederen. De lifter zet het echtpaar tegen elkaar op en controleert de levens van de twee. Tijdens een dronken feestje loopt de boel compleet uit de hand.