Schande

Samenvatting

John Ayre is een beurshandelaar in financiële problemen. Hij is verloofd met Jane Williams, directrice van een modehuis. Ondanks zijn belofte om met haar te trouwen, verbreekt hij echter de relatie. Hij verlooft zich met Edith Lawson, een bankiersdochter, in de hoop zo zijn financiële situatie te verbeteren. Dit blijkt echter een misrekening, want Lawson gaat failliet. Hierop laat Ayre Edith direct weer in de steek.
Jane houdt het niet meer uit bij haar stiefmoeder en stiefbroer, zeker niet nu ze weten wat er tussen haar en Ayre is gebeurd, en vertrekt naar Amerika. Daar vindt ze al snel een baan als secretaresse van Henry Robinson senior, de directeur van de Atlantic Shipping Company, en zijn zoon Harry. Edith, die na de dood van haar vader berooid achterblijft, gaat naar New York, waar ze warm wordt onthaald door haar familie, de Robinsons. Bij hen thuis ontmoet ze Jane, van wie ze weet dat ze de vriendin was van haar ex-verloofde. Harry Robinson junior biecht aan zijn nichtje Edith op dat hij van Jane houdt en haar ten huwelijk wil vragen. Edith vertelt hem alles wat ze weet over het verleden van Jane. Desondanks trouwt Harry met Jane, want de liefde is wederzijds.
Harry en Jane zijn reeds enkele jaren gelukkig getrouwd, wanneer Harry op een avond zijn vrouw vertelt dat hij een nieuwe zakenrelatie heeft uitgenodigd. Het is een directeur van een bedrijf waarmee hij in zee wil gaan. Wanneer hij de man aan Jane voorstelt, begrijpt hij uit haar reactie dat dit de man moet zijn wiens laaghartige gedrag bijna haar leven heeft verwoest. Hij jaagt John Ayre het huis uit. Naast het bed van hun kind vertelt Harry zijn bezorgde vrouw dat hij al voordat ze gingen trouwen op de hoogte was van haar verleden en haar alles had vergeven.

Informatie

originele titel
Frauenmoral
alternatieve titel
Richtet nicht!
productiejaar
1923
premièredatum
01-09-1923
land
Duitsland, Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
1955
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 237-238

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie