Vadertje Langbeen
Samenvatting
Romantische komedie over een weesmeisje dat verliefd wordt op haar weldoener.
Judy Aalders (Lily Bouwmeester) is opgegroeid in een weeshuis. Toevallig is de rijke weldoener Albert Woudenberg aanwezig als het tot een uitbarsting komt tussen Judy en de regenten van het weeshuis. Judy zal het tehuis moeten verlaten en een baantje zoeken, maar Albert besluit haar op zijn kosten te laten studeren. Aangezien Judy niet weet wie haar weldoener is en zij alleen maar een schaduw van hem heeft gezien met lange benen, noemt ze hem Vadertje Langbeen. Albert regelt dat Judy in een studentenhuis komt te wonen met zijn nichtje Doris, zodat hij haar incognito kan leren kennen. Langzamerhand groeit er iets moois tussen Judy en Albert, die haar tenslotte opbiecht dat hij haar voogd is. Niets staat een huwelijk nog in de weg.
Vadertje Langbeen is gebaseerd op Jean Websters novelle en het buitengewoon populaire toneelstuk 'Daddy-Long-Legs' uit 1912. Verfilmingen volgden, onder andere in 1931 – met in de hoofdrollen Janet Gaynor en Warner Baxter – en in 1955 met Leslie Caron en Fred Astaire.
Regisseur Friedrich Zelnik was één van de vele mensen uit de Duitse filmindustrie die in de jaren dertig het land waren ontvlucht. Behalve Vadertje Langbeen regisseerde hij in Nederland Morgen gaat het beter!, waarin Lily Bouwmeester weer een soort ondeugende Assepoester mocht spelen.
Informatie
Afbeeldingen
Cast
Acteur
- directrice van het weeshuis
- Johan
- mevrouw Van Woudenberg
- mevrouw Van der Velde
- Wijckhof
- zichzelf, burgemeester van Den Haag
- mevrouw Van Dedum
- Doris van Woudenberg
- Frits Donkers
- Vadertje Langbeen
- Neeltje Bartels
- Ina Donkers
- Judy Aalders
- Kooistra
- Annetje
Crew
- Camera assistent
- Componist
- Regisseur
- Draaiboek/script
- Draaiboek/script
- Productieleiding
- Geluid
- Art director
- Make-up
- Camera
- Montage
Technische notities
Bronnen
K. Dittrich, Achter het doek: Duitse immigranten in de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig, Houten (1987), p. 143
Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; F1758)