romantische film

Jenny

Eerste Nederlandse speelfilm in kleur is een adaptatie van de Duitse film Acht Mädels im Boot. Jenny is het geheel in Amsterdam opgenomen speelfilmdebuut van televisieregisseur Willy van Hemert.

De dood van Apotheker Dekkinga

Romantische misdaadfilm over een apotheker die een nieuwe identiteit aanneemt.

Dorpsapotheker Dekkinga gooit tijdens een ruzie een voorwerp naar het hoofd van zijn huishoudster. Zij valt neer en Dekkinga, die denkt dat hij haar vermoord heeft, besluit te vluchten. Na enige omzwervingen krijgt hij een lift van een vrachtwagenchauffeur die een man doodrijdt. Dekkinga ziet in de verongelukte, ene Van Dieren, een treffende gelijkenis met zichzelf.

Een ochtend van zes weken

Debuutfilm van Nikolai van der Heyde over de tot mislukken gedoemde relatie tussen een autocoureur en een fotomodel.

Autocoureur Jimmy ontmoet op het circuit van Zandvoort het Parijse fotomodel Annette. In de beste traditie van de nouvelle vague blijken de twee niet in staat hun gevoelens van liefde te bestendigen in een bevredigende relatie: Jimmy verliest niet alleen zijn geliefde, maar ook zijn zelfvertrouwen. Hem rest niets anders dan zijn carrière als autocoureur op te geven.

Louisa, een woord van liefde

Paul Collet en Pierre Drouot hadden met L'étreinte - een soort van intimistisch Histoire d'O - een schandaalreputatie verworven; het poëtisch-impressionistische Louisa, een woord van liefde deed echter minder stof opwaaien. Het onderwerp was daarom niet minder provocerend of taboedoorbrekend, maar de film speelde zich af in een romantisch 'decor d'époque', waardoor het grote publiek minder werd afgeschikt.

Boerenidylle

Romantische taferelen op het platteland.

De boerendochter en haar jongeman spenderen idyllische momenten; ze rijden in een koets en roeien over het meer. Het meisje plukt een madeliefje: 'Hij houdt van me, hij houdt niet van me', maar vanzelfsprekend houdt hij van haar. De jongeman vraagt haar ouders om hun dochters hand. De oude mensen geven onmiddellijk hun toestemming en beide mannen schudden elkaar de hand. Dolgelukkig omarmen de jonge geliefden elkaar.

De film is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven; de getoonde digitale kopie is incompleet.

Pagina's