Mottige Janus

Samenvatting

Janus Rechtsom, bijgenaamd de Mottige, is een stoere, brave zeebonk. Hij doet wat hij moet doen, kijkt soms iets te diep in het glaasje, maar heeft een hart van goud, dat hij heeft verpand aan zijn buurmeisje Lena Doorn. Lena is wees en brengt veel tijd door met Janus en zijn vader Gijs Rechtsom.
Lena is inmiddels gouvernante van twee kinderen. Hoewel ze verloofd is met Janus, hoort ze graag de vleiende woorden aan van Frans van Klarenberghe. Hoewel Frans van goede huize komt, is het een losbol voor wie geen vrouw veilig is. Frans zegt tegen Lena dat ze veel te goed is om met zo'n pokdalige zeeman te trouwen en dat ze een geboren dame is. Wanneer Janus met verlof thuis is, ziet hij tot zijn schrik Lena samen met Frans in het park. Gijs Rechtsom waarschuwt Lena dat Frans een spelletje met haar speelt en haar nooit tot zijn vrouw zal maken. Wanneer ze dit ook uit de mond van Frans zelf hoort, gaat ze vol weerzin bij hem weg en beseft dat ze gelukkig kan zijn als echtgenote van een goede man als Janus. Ze gaan trouwen. Lena verdient wat bij met een kruidenierswinkeltje. Alle mensen in de straat, ook Nathan de voddenman, zijn blij met het geluk van Janus, Lena en hun baby.


Het moment breekt aan dat Janus weer uit moet varen. Hij laat Lena en het kind bij zijn vader achter. Ondertussen heeft Frans ontdekt waar Lena woont. Hij haalt de eenzame jonge vrouw over om bij hem te gaan wonen. Een tijd lang leeft Lena in een roes van plezier, die alleen wordt verstoord door de gedachte aan Janus. Dan komt er een telegram met het bericht dat Janus thuiskomt. Lena's verjaardag wordt gevierd en op het feest heeft ze pret voor tien, totdat Janus arriveert en de festiviteiten verstoort. Diep teleurgesteld vaart Janus weer uit. Hij zoekt troost in de drank.


Frans besluit dat het tijd wordt om een goede vrouw aan de haak te slaan en dat Lena uit zijn leven moet verdwijnen. Zijn vriend Duvion probeert haar af te kopen, maar als Lena eindelijk inziet dat Frans met haar heeft gespeeld, verlaat ze zijn huis zonder iets van hem mee te nemen. Ze gaat proberen zelf de kost te verdienen voor haar en haar dochtertje.


De jaren gaan voorbij. Lena is arm en ziek. Avond aan avond gaat haar dochter de cafés langs om bloemen te verkopen. Janus is bijna ten onder gegaan aan de drank. Een waarzegster voorspelt hem dat hij binnenkort zijn vrouw en kind weer zal zien. Als een meisje in de kroeg hem smeekt om naar haar zieke moeder toe te gaan, volgt er een pijnlijke ontmoeting tussen Janus en Lena. Lena is ten dode opgeschreven, maar als ze sterft, is ze blij, omdat ze weet dat ze haar kind in goede handen achterlaat.

Informatie

originele titel
Mottige Janus
buitenlandse releasetitel
Le méprisé
productiejaar
1922
keuringsdatum
07-01-1929
premièredatum
04-08-1922
land
Nederland
categorie
Fictie
trefwoorden
aanvrager keuring
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

originele lengte
1800
censorship length
1444
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 223-224

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 5869)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie