Graaf Willem IV van Holland

Samenvatting

Holland 1345. Johanna houdt van Reinout, maar hun verloving wordt verboden door haar broer John, omdat de twee families tot rivaliserende partijen behoren. Reinout is officier in het leger van Willem IV van Holland. Zwichtend voor de wens van haar geliefde, ontmoet Johanna hem 's nachts. Samen rijden ze naar Reinouts kamp. Als John zijn zusters afwezigheid ontdekt, achtervolgt hij het koppel, maar weldra moet hij zijn jacht staken.

Terug in zijn kasteel maakt hij een aankondiging van zijn ongenoegen en stuurt deze als uitdaging naar het vijandelijke kamp. Reinout antwoordt met een tegen-uitdaging. John besluit samen met zijn vriend Henkin van Gent Johanna weg te halen uit hun kamp. Hun poging slaagt. Ondanks zijn zusters smeekbeden, sluit John haar op in een kerker. Gerrit zet de achtervolging in en wanneer het kamp verlaten is, sloopt Henkin de vaandel van Willem. Reinout keert terug en is getuige van deze beschadiging. Een felle zwaardstrijd eindigt met de dood van Henkin.

Op dat moment klinkt het signaal dat Willem eraan komt. Willem landt met zijn troepen en terwijl hij naar het kamp rijdt, krijgt hij te horen wat er met de vlag is gebeurd. Hij besluit Johns kasteel aan te vallen. Voordat de aanval begint, sommeert een heraut het kasteel zich over te geven. Na een beraad tussen John, zijn vader en de ridders, nemen de strijders stelling achter de kantelen en dagen de aanvallers uit. Het beleg is succesvol en na een vruchteloze verdediging worden de vijanden teruggedreven in de hal. Daar worden Johanna's vader en John gedwongen hun zwaarden af te staan. Johanna zet zich in voor een verzoening tussen de vijanden en krijgt toestemming voor haar verloving met Reinout.

Informatie

originele titel
Graaf Willem IV van Holland
buitenlandse releasetitel
Graf Wilhelm IV. von Holland
alternatieve titel
Graaf Willem van Holland
productiejaar
1912
premièredatum
17-08-1912
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
2

Bronnen

Nieuws van de Dag, 17 augustus 1912

Geoffrey Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam 1997, pp. 89-90

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie