De dans van de reiger

Samenvatting

Psychologisch drama over een driehoeksrelatie, naar een scenario van Hugo Claus.

Het echtpaar Elena en Edward houdt vakantie op een eiland voor de Joegoslavische kast. Zon, zee en wijn zouden het stel in euforische stemming moeten brengen, maar de relatie komt onder druk te staan. Een nukkige Edward weigert in de zon te zitten en vervalt regelmatig in zwaarmoedig gepeins omdat Elena hem een keer heeft bedrogen heeft. Zal ze het weer doen? Edward treft weinig zachtzinnige maatregelen.

Regisseur Fons Rademakers gaf schrijver Hugo Claus in 1961 opdracht voor een scenario over een huwelijkscrisis. Pas vijf jaar later kwam het tot een verfilming van Claus' script, dat intussen als toneelstuk successen had gevierd. Rademakers wilde een film van internationale allure en contracteerde de acteurs Gunnar Lindblom, Jean Desailly, cameraman Sacha Vierny en een Duitse distributeur met internationale connecties.

De pers toonde zich redelijk enthousiast, maar het grote succes bleef uit, wellicht ook door de houterige nasynchronisatie van de buitenlandse stemmen. Rademakers wat bittere commentaar: 'Elke filmer blijft hier een eenling, die op den duur zijn heil elders zoekt. In Nederland is men nu eenmaal niet gesdisponeerd voor drama. Dat is een waarheid als een koe.'

Rademakers geldt als een van de bekwaamste literatuurverfilmers in Nederland. Als twee druppels water kreeg een nominatie voor de Gouden Palm van het Cannes-filmfestival. Zijn verfilming van Harry Mulisch' roman 'De aanslag' won in 1986 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en ook Max Havelaar, een geslaagde verfilming van Eduard Douwes Dekkers aanklacht tegen koloniale uitbuiting, werd bekroond (Bodil-prijs voor Beste Europese film en regie).

Informatie

originele titel
De dans van de reiger
buitenlandse releasetitel
Feuer auf der Haut
The Dance of the Heron
productiejaar
1966
keuringsdatum
11-03-1966
eerste vertoning
07-04-1966
land
Duitsland, Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
productiemaatschappij
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
92
originele lengte
2476
censorship length
2476
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; I299)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie