relaties

Frank & Eva

Frank is een jongen die niet gehinderd wordt door enige morele reserves. Zijn lijfspreuk luidt 'Hoe meer, hoe lekkerder' en dit brengt hij in de praktijk door met zoveel mogelijk vrouwen vreemd te gaan. Zijn vriendin Eva is al vaak de wanhoop nabij geweest, maar kan hem toch niet in de steek laten. Ze heeft een affaire met Frank's beste vriend, maar zet haar ontrouw toch niet door.

Turks fruit

Kunstenaar Eric word als lifter opgepikt door roodharige Olga. Ze krijgen prompt een auto-ongeluk, maar het wordt het begin van een intense liefdesgeschiedenis.

Alicia

Deze geestige en pretentieloze speelfilm-met-moraal van Wim Verstappen heeft een licht feministisch tintje: een jonge, getrouwde vrouw verlaat in een impuls haar man en kinderen omdat ze zichzelf op een of andere manier wil bewijzen buiten de schoot van het gezin.

Vooral de mannen in haar omgeving reageren afkeurend op dit schaamteloze vrouwelijke ‘vluchtgedrag’, dat volgens de westerse moraal zal moeten mislukken zonder dat iemand er echt de dupe van wordt.

De dans van de reiger

Psychologisch drama over een driehoeksrelatie, naar een scenario van Hugo Claus.

Het echtpaar Elena en Edward houdt vakantie op een eiland voor de Joegoslavische kast. Zon, zee en wijn zouden het stel in euforische stemming moeten brengen, maar de relatie komt onder druk te staan. Een nukkige Edward weigert in de zon te zitten en vervalt regelmatig in zwaarmoedig gepeins omdat Elena hem een keer heeft bedrogen heeft. Zal ze het weer doen? Edward treft weinig zachtzinnige maatregelen.

Mens erger je niet!

Hans en Rietje zijn oud en zitten in een bejaardentehuis. Al terugkijkend op hun leven beleven ze bepaalde episoden uit hun relatie opnieuw.

Vanwege zijn beroep van vrachtwagen-chauffeur was Hans veel weg, waardoor Rietje aan haar eigen toekomst dacht en het filmvak in probeerde te komen. Spanningen tussen de twee mondden uit in een gevangenisstraf voor Hans en overspel van Rietje.

Het jaar van de kreeft

Pierre, een rijke dertiger, leert de getrouwde Toni kennen, kapster en moeder die te veel drinkt. Pierre komt van goeden huize, terwijl Toni met dochter Muisje en echtgenoot Karel in een vieze flat woont en het gezin onderhoudt. Pierre en Toni voelen zich snel tot elkaar aangetrokken en ontmoeten elkaar vaak in een hotel. Pierre koopt dure kleding voor haar, ze brengen een dagje uit samen met Toni's dochter Muisje door. Maar als Pierre een huis voor ze huurt, blijkt dat Toni zich niet los kan maken van haar verleden.

Een ochtend van zes weken

Debuutfilm van Nikolai van der Heyde over de tot mislukken gedoemde relatie tussen een autocoureur en een fotomodel.

Autocoureur Jimmy ontmoet op het circuit van Zandvoort het Parijse fotomodel Annette. In de beste traditie van de nouvelle vague blijken de twee niet in staat hun gevoelens van liefde te bestendigen in een bevredigende relatie: Jimmy verliest niet alleen zijn geliefde, maar ook zijn zelfvertrouwen. Hem rest niets anders dan zijn carrière als autocoureur op te geven.