Zaken zijn zaken

Samenvatting

Maurice Hardacre is met zijn verloofde Marion op een bal in New York, wanneer hij bij het sterfbed van zijn vader wordt geroepen. Maurice komt erachter dat hij nu blut is. Wanneer Marion dit hoort, verbreekt ze op aandrang van haar geldbeluste moeder de verloving.

Maurice gaat naar Engeland om werk te zoeken bij zijn rijke oom, Jasper Hardacre, die eigenaar is van een scheepswerf. De jongeman krijgt een baan als klerk op het kantoor van zijn oom. Hier ontmoet hij zijn nicht Esther en wordt verliefd op haar. Haar vader is echter tegen hun relatie en ontslaat Maurice op staande voet zodra hij hierachter komt.

Maurice gaat naar de concurrent en biedt aan hen te helpen zijn oom te verslaan. Hij doet dit door dezelfde strategie te volgen als zijn oom, namelijk door te bluffen, wat volgens zijn oom het geheim is van succesvol zakendoen. Zijn kans op succes lijkt zo groot dat zijn voormalige verloofde weer opduikt met haar moeder en hem terug wil. Esther komt Maurice op zijn kantoor opzoeken en zit met hem te praten als Marion binnenkomt. Wanneer Esther Marion hoort aandringen op een verloving, erkent ze dat de Amerikaanse het eerste recht op Maurice heeft en trekt zich verdrietig terug.

Eindelijk ziet Jasper Hardacre in dat de liefde alles voor zijn dochter betekent. Om het geluk te bereiken dat hij haar gunt, verslaat hij zijn concurrent en verzint een manier om van de opdringerige ex-verloofde van Maurice af te komen. Dan brengt hij Maurice en Esther weer samen en maakt zijn toekomstige schoonzoon tot partner.

Informatie

originele titel
Zaken zijn zaken
productiejaar
1921
premièredatum
29-12-1922
preview date
14-12-1921
land
Nederland
categorie
Fictie
trefwoorden
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

originele lengte
1767
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 230-231

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie