Moderne landhaaien

Samenvatting

Hugo Writley is de zoon van een Amerikaanse scheepsmagnaat. Aangespoord door de verhalen van mevrouw Howard, de gouvernante van zijn zus, vaart hij samen met zijn rentmeester Longway naar Nederland. Mevrouw Howard is ook van de partij. Bij aankomst in Amsterdam vinden de toeristen onderdak in Hotel Metro.


Op een avond zegt Hugo tegen Longway dat hij vroeg naar bed gaat omdat hij kiespijn heeft. Longway antwoordt dat hij er ook vroeg in gaat, want hij heeft hoofdpijn. Ze zijn dus verbaasd als ze elkaar een paar uur later tegenkomen bij een cabaretvoorstelling. Daar raken ze aan de praat met twee mannen en hun partners, die hen bij sluitingstijd uitnodigen om bij hen thuis nog wat te drinken. De mannen zijn 'landhaaien' die denken de benevelde Amerikanen makkelijk te kunnen oplichten. Wanneer ze op de dames willen toosten, ziet Hugo dat er een luik in de muur wordt opengeschoven. Uit het luik komt een hand tevoorschijn, die behendig de portefeuilles van de Amerikanen uit de jassen haalt die over een stoel hangen. Het gebeurt zo snel dat Hugo even met stomheid is geslagen voordat hij tegen Longway begint te roepen dat ze worden beroofd. Ze gaan met de 'landhaaien' op de vuist en vluchten het huis uit door de vergrendelde deur open te trappen.


Een paar avonden later drijft nieuwsgierigheid Hugo en Longway terug naar de louche buurt om het huis nog eens goed te bekijken. Ze zien een jongeman op straat liggen en verlossen hem uit de handen van een neger die hem bedreigt. Ze nemen de jongeman, een student die Paul Mathon heet, mee naar hun hotel en laten een dokter komen om zijn wonden te verbinden. Paul vertelt dat hij in de klauwen van de landhaaien terecht was gekomen en van al zijn geld werd beroofd. Hugo waarschuwt de politie en al snel wordt de hele dievenbende ingerekend.
Intussen heeft meneer Writley zich bij zijn zoon in Amsterdam gevoegd. Wanneer de drie Amerikanen terugvaren naar New York, nemen ze Paul mee. Ze beloven hem een goede functie in hun bedrijf en zijn ervan overtuigd dat ze een goede daad hebben verricht.

Informatie

originele titel
Moderne landhaaien
alternatieve titel
Donker Amsterdam
productiejaar
1926
keuringsdatum
25-09-1928
premièredatum
19-03-1926
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
1856
censorship length
1836
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 258-260


Centrale Commissie voor de Filmkeuring,(Nationaal Archief; 3877)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie