Fatum

Samenvatting

De welgestelde boer Kobus Drost wordt door zijn neef Verbeek gevraagd naar Volendam te komen om te praten over de financiering van zijn bootrenovatie. De ontmoeting met Anna, Verbeeks bediende, maakt grote indruk op Drost. Deze overtuigt de jonge vrouw ervan met hem mee te gaan om op de boerderij te werken. Drosts oudere zus is niet bepaald blij hiermee, net als de meeste boerderijmedewerkers die de vreemdeling uit Volendam plagen. Kobus, die Anna wel leuk vindt, moet haar vaak beschermen. Als hem na enige tijd opvalt dat Anna en medewerker Arend erg dol op elkaar zijn, wordt hij verschrikkelijk jaloers. Zodra Arend wordt opgeroepen voor militaire dienst, maakt Kobus gebruik van zijn afwezigheid en vraagt Anna ten huwelijk. Zij gaat akkoord.

Als meesteres van de boerderij is Anna niet erg populair bij Drosts zus en de bedienden. Wanneer Anna Kees Nieman vraagt iets schoon te maken, weigert hij. Kobus ontslaat hem zonder omhaal. Arend komt tijdens zijn verlof naar de boerderij en organiseert een ontmoeting met Anna. Kees, die getuige is van hun rendez-vous, ziet kans wraak te nemen. Die avond vertelt hij Drost dat Anna en Arend hem belachelijk maken. Kobus slaat de boodschapper neer en snelt naar huis. Daar vertelt zijn zus hem waar hij de liefjes kan vinden. Kobus pakt zijn geweer, haast zich naar de plek en schiet Arend neer.

Hij wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Anna wordt uit huis verdreven door haar schoonzus en vertrekt, uitgejouwd door de bedienden. Mentaal gebroken na zijn gevangenisstraf gaat Drost naar Amsterdam, waar hij zichzelf uiteindelijk terugvindt in een dansclub op de Zeedijk. De dansende stellen maken hem belachelijk en proberen hem aan het dansen te krijgen. De barmeid spoort hem ook aan te dansen, totdat ze plotseling ziet dat de oude man haar echtgenoot is. Anna valt op haar knieën en smeekt om vergiffenis. Kobus herkent haar, staat op uit zijn stoel en schreeuwt woedend uit: ‘Mensen, dat is mijn vrouw!’ Maar voor hij een tweede moord kan begaan, stort hij neer.

Informatie

originele titel
Fatum
buitenlandse releasetitel
Das verhängnisvolle Schicksal
alternatieve titel
Groot drama in een danshuis op de Zeedijk
productiejaar
1915
premièredatum
14-05-1915
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

originele lengte
1400
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
4

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 136

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie