Dakota

Samenvatting

Gedeeltelijk op Curaçao gefilmd verhaal over een eigenaar van een eenmans-luchtvaartbedrijf die na een mislukte smokkelactie een heroïsche overtocht van de Antillen naar Nederland maakt.

“Eindelijk een Nederlandse film zonder seks”, schreef Turks fruit-regisseur Paul Verhoeven niet zonder enige ironie in Vrij Nederland toen Dakota in het voorjaar van 1974 in de Nederlandse bioscopen verscheen. In het verhaal over piloot Dick de Boer, een einzelgänger die alleen leeft voor zijn oude Dakota-vliegtuig, was inderdaad weinig te bespeuren van de erotiek waar de Nederlandse film in de jaren zeventig zo het patent op leek te hebben.

Regisseur Wim Verstappen en producent Pim de la Parra hadden het echter zeker niet zo bedoeld; het duo dat onder de vlag van Scorpio films volle zalen trok met het sekssucces Blue Movie en choqueerde met VD, was onaangenaam verrast toen hoofdrolspeelster Monique van de Ven, een jaar eerder doorgebroken in Turks fruit, halverwege de opnames het bijltje erbij neergooide. Cameraman Jan de Bont, Van de Vens kersverse echtgenoot, was zojuist op staande voet ontslagen door Verstappen vanwege een artistiek meningsverschil met de regisseur en Van der Ven vertrok in zijn voetsporen. De kwestie werd breed uitgemeten in de Nederlandse media en de productie van Dakota leek af te stevenen op een regelrecht fiasco.

Omdat de relatie tussen de personages van Van de Ven en Brusse cruciaal was voor de oorspronkelijke plot, zag Verstappen zich genoodzaakt het scenario te herschrijven, daarbij gebruikmakend van de reeds gemaakte opnames met Van de Ven. In het gewijzigde verhaal besluit Dick de Boer na een mislukte smokkelactie in het Caribische gebied in een ruk van Curaçao naar Nederland te vliegen, een tour-de-force die in de film het uiterste vergt van piloot en vliegtuig. Verstappen noemde deze meer dan 20 minuten durende sequentie zonder dialoog later een van de mooiste dingen die hij op filmgebied had gedaan. De pers was unaniem enthousiast over de bijdrage van Kees Brusse en noemde zijn rol 'briljant' en 'een prestatie van internationale allure'. Het publiek liet het echter afweten en de film belandde na een kort roulement op de planken.

Informatie

originele titel
Dakota
productiejaar
1974
keuringsdatum
02-04-1974
eerste vertoning
11-04-1974
land
Nederland
categorie
Fictie
aanvrager keuring
distributeur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

runtime
102
originele lengte
2795
censorship length
2795
geluid
Geluid
kleur
Kleur
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; CCFK S303)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie