10.32

Samenvatting

Misdaadfilm waarin een jongeman dreigt op te draaien voor de moord op een advocaat.

Regisseur Arthur Dreifuss nam in de jaren vijftig in de Cinetone Studio's een twintigtal afleveringen op van 'Secret File, U.S.A.', een Amerikaanse tv-spionageserie. Tien jaar later haalde producent Joop Landré de Amerikaan terug naar Nederland om de misdaadfilm 10.32 te regisseren.

Linda Christian - een Hollywood-actrice van Nederlandse afkomst - speelt Ellen Martens, de echtgenote van een advocaat die vermoord wordt aangetroffen naast zijn lege brandkast. Haar minnaar wordt op de plaats delict aangetroffen. Hij ontkent de moord, zij houdt vol dat hij de dader is. Is er inderdaad sprake van een 'crime passionel' of is de jongen het slachtoffer geworden van een duister complot? En wat is de rol van Martens' advocaat?

Dreifuss' vakkundig gemaakte policier voert de spanning gestaag op, vooral door de aanwezigheid van een mysterieus derde personage. 10.32 is de vijfde en laatste speelfilm van Joop Landré's Nederlandse Filmproduktie Maatschappij. Eerder produceerde Landré voor Fons Rademakers Makkers staakt uw wild geraas en Het mes. Beide films werden geprezen om hun kwaliteit, maar kwamen niet uit de kosten. Landré gooide daarop het roer om en presenteerde plannen voor het maken van een aantal grote publieksfilms. Na commercieel geflopte producties als De vergeten medeminnaar en 10.32 beëindigde Landré zijn carrière als producent en werd directeur van de TROS.

De vrouwelijke hoofdrol in de film was voor de uit Hollywood afkomstige Linda Christian, die vooral bekendheid verwierf als de eerste 'Bond-girl' in de Amerikaanse televisiefilm Casino Royale (1954). Christian werd terzijde gestaan door Nederlandse acteurs als Bob de Lange, Eric Schneider, Lex Goudsmit en Linda van Dijck.

Informatie

originele titel
10.32
productiejaar
1966
keuringsdatum
26-01-1966
eerste vertoning
27-01-1966
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
distributeur (oorspronkelijk)

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

censorship length
2656
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; I25)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie