Zuster Brown

Samenvatting

Joyce Sinclair is gouvernante van Henry Fergusons dochtertje Enid. Henry is een oude vriend van haar overleden vader. Op een feest bij hen thuis ontmoet Joyce Roy Chertsey, een telg uit een eeuwenoud geslacht, die verliefd op haar wordt. De volgende ochtend trekt Roy met zijn geweer het bos in om op eenden te jagen, maar ook om naar een afspraakje met Joyce te gaan. Zij wandelt intussen samen met de kleine Enid naar de afspraak en wordt gevolgd door Henry, die handtastelijk wordt. Er ontstaat een worsteling tussen hen en opeens steekt de loop van een geweer door de struiken. Een schot klinkt en Henry valt dood neer. Een tuinman vindt het geweer van Roy, waar één kogel uit ontbreekt. Er wordt een onderzoek ingesteld, maar wanneer Joyce wordt opgeroepen om een verklaring af te geven, besluit ze liever te verdwijnen dan te getuigen tegen de man van wie ze houdt. Tijdens de rechtszaak wordt Roy wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Joyce houdt zich ondertussen schuil in Londen, waar ze haar vroegere beroep van verpleegster weer oppakt. Roy, zwaar aangeslagen door de tragische gebeurtenissen en gekweld door de mysterieuze moord en de verdwijning van Joyce, wordt getroffen door een ernstige aanval van hersenkoorts. Vol toewijding wordt hij door zijn moeder en zijn zus verzorgd. Joyce ziet in het ziekenhuis waar ze werkt een telegram uit Nederland, waarin een gediplomeerd verpleegster wordt gevraagd om voor Roy Chertsey te zorgen. Ze noemt zichzelf zuster Brown en verpleegt Roy tot hij weer gezond en sterk is. Wanneer Roy weer bij bewustzijn komt, herkent hij in zuster Brown zijn geliefde Joyce. Ze houden dit geheim voor de buitenwereld.


Op een dag loopt Joyce in het bos en ziet een zigeunerwoonwagen staan. Ze herkent een van de zigeuners als Robinson, de vroegere tuinman van Ferguson. Joyce herinnert zich dat op de dag vóór de moord Robinson werd ontslagen wegens dronkenschap en uit zijn huis werd gezet. Ze verkleedt zich als zigeunerin en gaat naar Robinson toe om zijn hand te lezen. Als ze plotseling uitroept: 'Deze hand heeft een man vermoord!' krijgt Robinson een hartaanval. Ze laat een dokter en een pastoor komen, die evenals Roy net op tijd arriveren om Robinsons bekentenis van de moord op Henry Ferguson te horen. Nu Joyce de onschuld van Roy heeft bewezen, is de schaduw die over hun leven hing, verjaagd.

Informatie

originele titel
Sister Brown
productiejaar
1920
keuringsdatum
01-04-1931
premièredatum
19-08-1921
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
trefwoorden
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Technische notities

censorship length
1627
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 210-211

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 11505)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie