Overload

Samenvatting

Overload' is een term uit de computerwereld waarmee wordt aangeduid dat de computer de veelheid aan informatie niet meer kan verwerken. De film Overload probeert bij de kijker een vergelijkbaar proces te bewerkstelligen bij de kijker.

'Ik bedoel Overload als een provocatie en een controverse', aldus regisseur Mel Clay bij de presentatie van zijn film. In zijn film probeert hij het 'ontmenselijkingsproces' van de moderne consumptie maatschappij te tonen en het verzet van het individu hier tegen, maar ook zijn eenzaamheid en wanhoop.

Clay vertelt dit in een reeks associatieve beelden en scènes waarin hij naar zijn zeggen de meest elementaire, menselijke gevoelens toont: angst, onzekerheid, onverschilligheid - geweld en doelloosheid. Voor Clay moet de film de mens bewustmaken dat verandering noodzakelijk is, hij wil de mens tot denken aanzetten. Dat dit ten koste van de filmische kwaliteit gaat, is voor hem geen issue.

De film werd door de Nederlandse filmkeuring verboden vanwege een expliciete masturbatiescène waarin een jonge vrouw zich bevredigt. Zodoende is het slechts tot enkele vertoningen gekomen: een besloten voorstelling tijdens de Utrechtse Cinemanifestatie in februari 1972 en een voorstelling in het Amsterdamse Filmmuseum anderhalve maand later.

Informatie

originele titel
Overload
productiejaar
1971
keuringsdatum
01-01-1972
eerste vertoning
04-02-1972
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
regisseur
producent

Technische notities

originele lengte
845
censorship length
845
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
16mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; P58)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie