Op de Hollandse toer

Samenvatting

Komedie met Wim Sonneveld als kersverse reisleider op pad met een groep internationale toeristen.

Robert van Henegouwen de Boer, Robbie voor vrienden, werkt sinds twee maanden bij reisbureau Bon Voyage als manusje van alles. Zijn baas is de onbehouwen en driftige mijnheer De Groot. Als op een dag één van de reisleiders wordt ontslagen terwijl er een groep staat te wachten weet Robbie zijn baas ervan te overtuigen hem in te zetten als vervanger. Hij wordt op pad gestuurd met een stevig drinkende sjacherende buschauffeur Jan (Joop Doderer) met wie hij een hotelkamer deelt.

De groep bestaat onder meer uit Amerikaanse honeymooners op zoek naar coke, een hyper verantwoord Duits stel, een Vlaams gezin, een Britse damesclub en de welgestelde Germaine Slaughter (Adèle Bloemendaal) die haar oog nogal dwingend op de reisleider laat vallen, en een hoogbejaarde dove heer. Robbie moet zich door het programma heen bluffen; hij weet immers net zoveel van de bezienswaardigheden als zijn gasten. Hij besluit zich er met licht anarchistisch gevoel voor humor doorheen te slaan.

Hij komt echter vooral 's avonds in het hotel voor ingewikkelde uitdagingen te staan: hij wordt aangerand door Miss Slaughter, raakt buitengesloten van zijn eigen hotelkamer en vlucht met twee verliefde pubers (het meisje van het Vlaamse en de jongen van het Friese gezin) naar een café, alwaar hij zich ontpopt tot gangmaker en entertainer. Als de drie vroeg in de ochtend terugkeren is het hotel in rep en roer omdat de kinderen zoek zijn, maar met een smoes worden de argwanende ouders om de tuin geleid. De jongen vraagt zich af hoe hij zijn Vlaamse schoonouders-in-spe enigszins kan vermurwen. De oplossing lijkt gelegen in het bemachtigen van een shirt van een Ajaxspeler, omdat de moeder van het meisje een groot Ajax-fan is. Robbie helpt de jongen een handje en ze bemachtigen het shirt van Barry Hulshoff. De moeder van het meisje ontdooit meteen.

In Marken blijkt Jan de chauffeur verbolgen over de ravage die Miss Slaughter de vorige nacht in hun kamer heeft aangericht - zijn woede richt zich echter op Robbie. Het is daarom noodzakelijk dat hij zich in Marker damesklederdracht hult om aan Jan te ontkomen. Uiteindelijk weet iedereen weer heelhuids in de bus te geraken - maar door motorpech dreigt het gezelschap niet op tijd op Schiphol te zijn, zodat de toeristen hun vlucht naar huis dreigen te missen. Een vriendelijke trucker met personenauto's op zijn oplegger biedt de groep echter een lift aan.

De film bevat een aantal liedjes van Wim Sonneveld; een aantal zijn als zang-en-dans scene opgenomen in de film.

Informatie

originele titel
Op de Hollandse toer
productiejaar
1973
keuringsdatum
01-12-1973
eerste vertoning
20-12-1973
land
Nederland
categorie
Fictie
genre
trefwoorden
regisseur
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; R1184)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie