Mooi Juultje van Volendam

Samenvatting

Juultje is het mooiste meisje van Volendam en de dochter van Barendse, de eerlijke maar strenge waard van café Het Zwarte Paard. Tijdens de kermis komen Sander, de zoon van reder Meesen, en zijn vriend Rekveld per motorboot naar Volendam. In het café vragen ze of ze een originele Hollandse klompendans kunnen zien. Op het hoogtepunt van de pret keert Barendse terug uit Amsterdam. In zijn etablissement mag van hem niet worden gedanst, dus bij het zien van de dansende mensen ontsteekt hij in woede. Wanneer hij vraagt wie hiermee begonnen is, neemt zijn bediende Piet de schuld op zich. Ondanks het feit dat Piet is opgegroeid in het gezin van de kastelein, aarzelt Barendse niet hem de deur te wijzen. Piet wordt gered door Juultje, die bekent dat zij de aanstichtster is. Juultje wordt naar haar kamer gestuurd en Piet mag blijven.

Een dag later hoort Piets vriend Willem dat Sander met Juultje op het land afspreekt, zodat hij haar kan tekenen terwijl ze een koe melkt. Willem stapt op Sander af en vraagt hem, wijzend op Barendse, waarom hij geen portret van een oude man maakt … of wil hij alleen maar mooie meisjes als model? Sander lacht hen uit, waarop Barendse Sander een klap in zijn gezicht geeft en hem het café uitgooit. Terwijl Juultje door Sander wordt getekend, spreken ze af om samen weg te lopen naar Brussel. Piet wil zijn positie verbeteren, zodat hij om de hand van Juultje kan vragen. Hij krijgt financiële steun van Willem om naar Canada te gaan. Het vertrek van Piet laat Juultje echter koud, want zij kan alleen maar aan het bruisende Brussel denken.

In Brussel leven de twee geliefden in weelde, totdat Sander genoeg van Juultje krijgt en haar in de steek laat. Juultje gaat terug naar Nederland, waar ze werk vindt in een kroeg in Amsterdam. Daar wordt ze drie jaar later gezien door Toon, een van de stamgasten van Barendse. Hij vertelt Juultje dat haar moeder ernstig ziek is, maar ze weigert naar Volendam te gaan omdat ze weet dat haar vader niets met zijn zondige dochter te maken wil hebben. Toon zegt tegen Barendse waar zijn dochter is, maar de koppige man wil haar niet vragen naar huis te komen. Uiteindelijk zwicht hij echter voor de smeekbeden van zijn stervende vrouw. Zij is blij om te weten dat Juultje en haar vader zich nog bij haar leven hebben verzoend. Piet keert met verlof terug uit Canada en na enkele maanden stappen hij en Juultje in het huwelijksbootje.

Informatie

originele titel
Mooi Juultje van Volendam
alternatieve titel
Het schoone meisje van Volendam
productiejaar
1924
keuringsdatum
20-09-1928
premièredatum
10-10-1924
land
Nederland, België
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

originele lengte
2000
censorship length
2000
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
6

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 244-246


Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; 3581)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie