Merijntje Gijzen's jeugd
Samenvatting
Verfilming van het beroemde boek van A.M. de Jong, over de vriendschap van het Brabantse jongetje Merijntje Gijzen met een stroper.
Op een van zijn tochten ontmoet Merijntje ‘De Kruik’, een berucht stroper. De Kruik heeft een oogje op de Brabantse schone Janekee, maar zij ziet meer in de nieuwe veldwachter. Als Janekee De Kruik afwijst brengt hij uit jaloezie de veldwachter en Janekee om het leven en gaat voor tien jaar de gevangenis in.
Merijntje blijft alleen achter. Zijn vriend de pastoor – een rol van schrijver A.M. de Jong – is eerder al gestorven en zijn kleine vriendin Nelleke wijst hem af. Vereenzaamd probeert hij De Kruik op te zoeken, maar hij moet inzien dat de gevangenis een onneembare vesting is.
Na het succes van De Jantjes zocht filmproducent Loet C. Barnstijn naar een opvolger. Het werd de verfilming van A.M. De Jongs populaire streekromancyclus ‘Merijntje Gijzen’s jeugd’, waarin het eenvoudige Brabants jongetje Merijntje allerlei avonturen beleeft. Mei 1936 begonnen de opnamen in Barnstijns Filmstad-studio’s in Wassenaar, met de Duitse emigrant Kurt Gerron in de regiestoel. Merijntjes oudere broer werd gespeeld door een elfjarige Kees Brusse, die zijn filmdebuut maakte. Ondanks de juichende kritieken - ‘Een enorme stap voorwaarts in de Hollandse filmindustrie’, schreef het socialistische dagblad 'Het Volk' - zou Merijntje Gijzen’s jeugd Barnstijns laatste speelfilm worden. De boekverfilming bracht te weinig op om Filmstad draaiende te houden. Barnstijn overleed in 1953 in de Verenigde Staten.
Informatie
Afbeeldingen
Cast
Acteur
- De Kruik
- Walter, een schrijver
- officier van Justitie
- vader Gijzen
- Nelleke
- kapitein
- waard
- pastoor
- buurvrouw
- veldwachter
- Merijntje Gijzen
- grensjager
- mevrouw Walter
- flierefluiter
- onderwijzer
- Janekee
- Arjaan
- Janske
- moeder Gijzen
Crew
- Componist
- Componist
- Decor
- Regisseur
- Productieleiding
- Geluid
- Camera
- Montage
Technische notities
Bronnen
K. Dittrich, Achter het doek: Duitse immigranten in de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig, Houten (1987), p. 137
Centrale Commissie voor de FIlmkeuring (Nationaal Archief, D1699)