Merijntje Gijzen's jeugd

 

Samenvatting

Verfilming van het beroemde boek van A.M. de Jong, over de vriendschap van het Brabantse jongetje Merijntje Gijzen met een stroper.

Op een van zijn tochten ontmoet Merijntje ‘De Kruik’, een berucht stroper. De Kruik heeft een oogje op de Brabantse schone Janekee, maar zij ziet meer in de nieuwe veldwachter. Als Janekee De Kruik afwijst brengt hij uit jaloezie de veldwachter en Janekee om het leven en gaat voor tien jaar de gevangenis in.

Merijntje blijft alleen achter. Zijn vriend de pastoor – een rol van schrijver A.M. de Jong – is eerder al gestorven en zijn kleine vriendin Nelleke wijst hem af. Vereenzaamd probeert hij De Kruik op te zoeken, maar hij moet inzien dat de gevangenis een onneembare vesting is.

Na het succes van De Jantjes zocht filmproducent Loet C. Barnstijn naar een opvolger. Het werd de verfilming van A.M. De Jongs populaire streekromancyclus ‘Merijntje Gijzen’s jeugd’, waarin het eenvoudige Brabants jongetje Merijntje allerlei avonturen beleeft. Mei 1936 begonnen de opnamen in Barnstijns Filmstad-studio’s in Wassenaar, met de Duitse emigrant Kurt Gerron in de regiestoel. Merijntjes oudere broer werd gespeeld door een elfjarige Kees Brusse, die zijn filmdebuut maakte. Ondanks de juichende kritieken - ‘Een enorme stap voorwaarts in de Hollandse filmindustrie’, schreef het socialistische dagblad 'Het Volk' - zou Merijntje Gijzen’s jeugd Barnstijns laatste speelfilm worden. De boekverfilming bracht te weinig op om Filmstad draaiende te houden. Barnstijn overleed in 1953 in de Verenigde Staten.

https://player.eyefilm.nl/nl/films/merijntje-gijzens-jeugd

Informatie

originele titel
Merijntje Gijzen's jeugd
buitenlandse releasetitel
Merijntje Gijzens Jugend
productiejaar
1936
keuringsdatum
07-09-1936
premièredatum
17-09-1936
land
Nederland
categorie
Fictie
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
100 min / archiefkopie: 91
taal
Nederlands
originele lengte
2734
censorship length
2734
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
10

Bronnen

K. Dittrich, Achter het doek: Duitse immigranten in de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig, Houten (1987), p. 137


Centrale Commissie voor de FIlmkeuring (Nationaal Archief, D1699)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie