Majoor Frans

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Pasgeboren meisje van adel wordt omwille van een erfenis als jongen opgevoed en heeft als volwassen vrouw moeite met het vinden van een geliefde.

Kolonel van Zwenken woont met zijn dochter en schoonzoon op kasteel 'De Werve'. Zijn dochter schenkt het leven aan een meisje, Francis, maar overlijdt zelf in het kraambed. De kolonel, die financieel van de rijke tante Roselaar afhankelijk is, vertelt de buitenwereld dat er 'een flinke zoon' geboren is. Tante Roselaar wil namelijk geen geld meer geven, maar een mannelijke erfgenaam kan rekenen op twintigduizend gulden per jaar.

Francis, die niet alleen haar moeder maar ook haar vader verloren heeft, wordt door grootvader en sergeant Rolf als jongen opgevoed en draagt de bijnaam 'Majoor Frans'.
De kolonel geeft handen vol geld uit aan zijn andere zoon Rudolf, die als student in Leiden de bloemetjes buiten zet.Rudolf neemt zich wel voor om te veranderen, maar dat lukt hem niet.

Majoor Frans krijgt op haar verjaardag van tante Roselaar kado's opgestuurd. Ze schrijft tante een bedankbrief en nodigt haar uit om haar eens te bezoeken nu de kolonel een paar dagen op reis is. Tante is kwaad als ze ziet dat ze bedrogen is en een nichtje Frans heeft in plaats van een neefje Frans. De kolonel krijgt nu niets meer van tante.

Frans gaat naar kostschool maar wordt weer snel naar huis gestuurd omdat men haar een lastpost vindt. Het leven op 'De Werve' wordt steeds armoediger als de kolonel aan zoon Rudolf zijn laatste centen geeft. Sergeant Rolf heeft een erfenis gekregen en stelt voor om bij de kolonel in te trekken, zodat ze samen de kosten kunnen dragen.

Leo van Zonshoven, een achterneef van tante Roselaar, komt op bezoek. Hij weet dat tante's vermogen bestemd was voor Frans, maar dat hij het nu krijgt. En dat het tante's wens is dat Leo en Frans een gelukkig paar zouden vormen.

Na het overlijden van de kolonel wordt op 'De Werve' beslag gelegd en besluit Frans de wijde wereld in te trekken. Ze krijgt een engagement in een circus waar ook oom Rudolf werkt. Sergeant Rolf die hier over hoort, vindt het maar niks en spreekt Leo hierover. Samen zoeken ze Frans bij het circus op en Leo vertelt haar dat hij het kasteel heeft gekocht. Frans mag er wonen nu Leo zelf een paar jaar op reis gaat. Frans vindt een brief van Leo die door de dood van opa is blijven liggen. Frans denkt: "O, hoe vals heb ik hem beschuldigd. Maar misschien is het nog niet te laat". Ze gaat hem te paard achterna maar hangt even later bewusteloos in het zadel. Leo en Rolf brengen haar thuis. Leo verzorgt haar. En even later zitten Leo en Frans in de tuin en zijn gelukkig.

De film is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven; de getoonde digitale kopie is incompleet.

Informatie

originele titel
Majoor Frans
alternatieve titel
De soldatendochter
productiejaar
1916
premièredatum
25-08-1916
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

originele lengte
1970
geluid
Stil
kleur
Tinting
formaat
35mm
akten
5

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), p. 153

R. Bishoff, Hollywood in Holland, Amsterdam (1988), p. 75, p. 125

Tooneel en Bioscoop No. 6, 1916-1917, p. 24

De Bioscoop-Courant No. 42, 7 juli 1916, p. 4

De Bioscoop-Courant No. 49, 25 augustus 1916, p. 18

De Bioscoop-Courant No. 4, 20 oktober 1916, p. 5

De Bioscoop-Courant No. 6, 3 november 1916, p. 8

De Bioscoop-Courant No. 14, 29 december 1916, p. 4

De Bioscoop-Courant No. 8, 16 november 1917; Bijlage van De Bioscoop-Courant

Algemeen Handelsblad, 14 december 1916

Algemeen Handelsblad, 16 december 1916

De Kinematograaf No. 183, 21 juli 1916, p. 2426, p. 2428

De Kinematograaf No. 203, 8 december 1916

De Kinematograaf No. 205, 22 december 1916, p. 2668

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie