Liefde waakt

Samenvatting

De succesvolle artiest Raymond ontdekt in een apachebar de knappe Jennie. Omdat hij haar graag zou gebruiken als model voor zijn schilderij van Salomé, overtuigt hij haar voor hem te gaan zitten. Als de volgende dag in de studio de artiest zijn rug naar haar toe heeft gekeerd, dwingen haar instincten Salomé te stelen, maar de liefde overwint alles.

Na een tijdje wordt zij zijn vrouw. Als de apaches achter het huwelijk komen, zinnen ze op wraak. Ze proberen het herenhuis te beroven als er een grote bazaar wordt gehouden. Waneer ze een rijke Amerikaan de artiest een cheque van 40.000 francs voor een schilderij zien overhandigen, bevelen ze Jennie deze voor hen te stelen. Ze weigert. Misbruik makend van het moment, dragen ze haar weg en sluiten haar op in een oude zolder aan de rivier. Dan plannen ze de cheque zelf te stelen. Ze komen de studio binnen, overweldigen de artiest, binden hem vast en snoeren hem de mond. Voor zijn ogen vernielen ze genadeloos het geliefde en prachtige schilderij van Jennie.

In haar gevangenschap schrijft Jennie een noodkreet op een stoel, gooit deze uit het raam en wacht op resultaat. Al snel wordt de stoel ontdekt en de politie schiet haar te hulp. Ze haasten zich naar de studio waar ze de dieven op heterdaad betrappen bij het plunderen van de plek. Maar Jennie kan haar man niet vinden. Na zorgvuldig onderzoek vindt de politie hem, gekleed als een mummie in een sarcofaag. Ze zijn net op tijd om hem te redden van een afschuwelijke dood. Jennie's slechte metgezellen worden veroordeeld tot de gevangenis, waarna zij vredig en gelukkig verder leeft met haar man.

Informatie

originele titel
Liefde waakt
buitenlandse releasetitel
Im Dunkel der Nacht
alternatieve titel
De mummie
productiejaar
1914
premièredatum
03-07-1914
land
Nederland
categorie
Fictie
distributeur (oorspronkelijk)
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Technische notities

originele lengte
925
geluid
Stil
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm
akten
3

Bronnen

G. Donaldson, Of Joy and Sorrow. A Filmography of Dutch Silent Fiction, Amsterdam (1997), pp. 124-125

R. Bishoff, Hollywood in Holland, Amsterdam (1988), p. 52, p. 121

Algemeen Handelsblad, 2 juli 1914

Algemeen Handelsblad, 8 juli 1914

Algemeen Handelsblad, 9 juli 1914

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie