Kermis in de regen

Samenvatting

Misdaadfilm over een kleine crimineel die de getuige van een autoroof laat ombrengen.

In 1962 maakte de gelauwerde acteur Kees Brusse zijn debuut als speelfilmregisseur met Kermis in de regen. In deze psychologische thriller over een kruimeldief die bij een autodiefstal de eigenaar dodelijk verwondt en de enige getuige uit de weg probeert te ruimen, speelden Guido de Moor, Ko van Dijk en André van den Heuvel de hoofdrollen. Brusse werd geprezen om zijn subtiele regie; hij wist zelfs het spel van de exuberante Van Dijk te ontdoen van theatrale franje.

Kermis in de regen werd geproduceerd door filmmaatschappij Polygoon-Profilti, bekend van het Polygoon-journaal. Uitgangspunt voor het scenario was de gelijknamige thriller uit 1958 van schrijver Joop van den Broek. Brusse wilde 'een gewone film voor gewone mensen' maken, waarin niet alleen de misdaad maar ook kleine, alledaagse voorvallen aandacht zouden krijgen. Eerder had Brusse twee korte films geregisserd: De paraplui (1957) en Het gerucht (1959). Beide films werden gemaakt in opdracht van de stichting Pro Juventute en bepleitten de noodzaak van een goede seksuele voorlichting voor jongeren.

Kermis in de regen zou Brusses enige speelfilmregie blijven. Wel regisseerde hij nog de spraakmakende (jongeren)documentaire Mensen van morgen (1964). Zijn faam als belangrijk Nederlands acteur - Brusse viel op door zijn naturel - bleef groeien.

Informatie

originele titel
Kermis in de regen
productiejaar
1962
keuringsdatum
01-02-1962
eerste vertoning
15-03-1962
land
Nederland
geografische namen
categorie
Fictie
aanvrager keuring
regisseur
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Cast

Acteur

Crew

Technische notities

runtime
96
originele lengte
2629
censorship length
2629
geluid
Geluid
kleur
Zwart-wit
formaat
35mm

Bronnen

Centrale Commissie voor de Filmkeuring (Nationaal Archief; E225)

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie