Het 's-Gravenhaagsche vacantie-kinderfeest 1920

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Samenvatting

Reportage van circa duizend Haagse kinderen op hun jaarlijkse dagje uit naar Soesterberg.

Deze film volgt ongeveer duizend Haagse kinderen tijdens hun dagje uit naar Soesterberg. Om zes uur 's ochtends komen de deelnemende kinderen met hun ouders en andere familieleden bijeen op de Prinsegracht. Ondanks het vroege uur slaat een drumband er lustig op los. In een lange stoet vertrekt het gehele gezelschap naar de speciale trein die hen naar Soesterberg zal brengen. Tijdens het afscheid op het station hangen de opgetogen kinderen uit het raam van de trein en zwaaien enthousiast met zakdoeken naar de achterblijvende familieleden. In de voorste wagons maken een aantal kinderen muziek.

Bij aankomst in Soesterberg speelt een fanfare het Vacantie-kinderfeestlied en krijgen de kinderen een ontbijt dat ze ter plekke opeten. In het kamp staan glazen melk klaar. Tijdens een activiteit op de hei stuiten de kinderen op een groep kabouters en hun koning. Ondertussen bereiden in het kamp militaire koks een maaltijd van aardappelen, jus en boontjes. Als havenarbeiders roeren en scheppen de koks in gigantische potten en pannen. De kinderen laten het zich smaken, evenals de begeleiders en enkele notabelen. Vooropgegaan door de fanfare verlaten de kinderen en hun begeleiders zwaaiend het kamp. In de laatste titelkaart worden de organisatoren en de leiders bedankt voor een 'heerlijke dag'.

Onder de notabelen bevindt zich de revueartiest Henri ter Hall, die tijdens de uitvoeringen van zijn revues liet collecteren voor de Vacantie-kinderfeesten. Dit gebruik werd later ook door de Nederlandsche Bioscoopbond ingevoerd voor de bio-vakantieoorden.

Informatie

originele titel
Het 's-Gravenhaagsche vacantie-kinderfeest 1920
gegeven titel
Vacantie-kinderfeest van 3500 Haagsche kleuters te Soesterberg
productiejaar
1920
land
Nederland
geografische namen
categorie
Non-fictie
genre
trefwoorden
regisseur
distributeur (oorspronkelijk)
persoon (in beeld)
producent
productiemaatschappij

Afbeeldingen

Crew

Technische notities

geluid
Stil
kleur
Tinting
formaat
35mm
akten
1

Bronnen

Kunst en Amusement No. 38, 1920

meer informatie

Op zoek naar meer materiaal uit onze collectie? Neem dan contact op met:

Mevr. Leenke Ripmeester
sales@eyefilm.nl
tel. 020 5891 426
mob. 06-41189635

steun Eye

Steun Eye en help ons erfgoed veilig te stellen voor de toekomst. Meer informatie